Hilversum,
18
januari
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Succes MAX Ombudsman: korting afkoop klein pensioen teruggedraaid

Succes MAX Ombudsman: korting afkoop klein pensioen teruggedraaid

Hilversum, 18 januari 2016 – Echtparen die in 2013 en 2014 een AOW-partnertoeslag ontvingen en daarnaast eenmalig een afkoop van een klein pensioen, krijgen alsnog het gekorte bedrag terug. De SVB (Sociale Verzekeringsbank) hield bij deze mensen in op hun partnertoeslag. Dat bleek onterecht te zijn. Na het meermaals aan de bel trekken van de MAX Ombudsman in het MAX-programma Meldpunt! en Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is staatssecretaris Klijnsma eindelijk over de streep.

Mensen die tegen de korting in bezwaar gingen bij de SVB, werden consequent in het ongelijk gesteld. Tot eind 2014. Toen oordeelde de hoogste rechter dat de SVB al die tijd fout had gezeten. Maar in plaats van dat de SVB iedereen terugbetaalde, kregen alleen de mensen die op dat moment nog een procedure hierover hadden lopen, hun geld terug. Iedereen die al was uitgeprocedeerd of het erbij had laten zitten, kreeg geen geld terug. Zij waren ten onrechte honderden euro’s armer. Klijnsma belooft dit nu in een brief aan de Tweede Kamer recht te zetten.

MAX Ombudsman Rogier de Haan: “Terecht dat deze 6000 mensen krijgen waarop ze al die tijd al recht hadden. We hebben hier honderden klachten over binnengekregen. Onafhankelijk van elkaar kwamen zij met het verhaal dat de SVB ze had ontmoedigd om in bezwaar te gaan. Al die mensen waren door de SVB dus op het verkeerde been gezet. Dankzij hun meldingen hebben we aandacht kunnen besteden aan deze misstand. Dit heeft afgelopen december geleid tot een persoonlijk gesprek met de staatssecretaris. Toen begreep ze de ernst van het probleem, en is er alsnog een oplossing gekomen voor iedereen.”

Morgen zit de MAX Ombudsman in het MAX-programma Meldpunt! om 19.25 uur op NPO 2 om meer over deze positieve uitkomst te vertellen.