Hilversum,
07
december
2023
|
14:43
Europe/Amsterdam

Sporen van Slavernij bij MAX

Na de reeks Sporen van Oorlog waarin de derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers op zoek gaat naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders, volgt vanaf 12 januari op NPO 2 de reeks Sporen van Slavernij bij MAX. Bekijk hier de beelden van de trailer van deze documentairereeks.

In vier afleveringen volgen prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders en gaan langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en de Caribische eilanden. Voorouders die eerst namen zijn in het slavenregister worden door de zoektocht ineens mensen van vlees en bloed. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe de levens van deze voorouders nu nog steeds doorwerken in hun eigen leven.

In elke aflevering van Sporen van Slavernij staat het verhaal van een prominente Nederlander centraal. Zo ontdekt strafrechtpleiter Natacha Harlequin informatie over de relatie van haar Schotse voorvader, een plantage-eigenaar, met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Acteur Everon Jackson Hooi duikt in het leven van zijn tot slaaf gemaakte voorouders op Bonaire en CuraƧao en ziet zichzelf terug in hun levensverhaal. Muzikant Jeangu Macrooy ontmoet nazaten van zijn voorouders diep in de binnenlanden van Suriname. En presentatrice Dolores Leeuwin bedankt haar tot slaaf gemaakte voorouders met een plengoffer voor de kracht die ze hebben gehad om door te gaan zodat zij er nu is.

Sporen van Slavernij is actueel en urgent. Wat leeft er in de samenleving en bij de nazaten waar je nog steeds sporen van slavernij kunt ontdekken? Waarom is de maatschappij zo verdeeld rondom dit onderwerp? Hoe gaan we om met schaamte en trauma en hoe kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties hier op een nieuwe manier over praten en mee omgaan?

Sporen van Slavernij
Vanaf vrijdag 12 januari
Om 22.10 uur bij MAX op NPO 2