Hilversum,
14
maart
2019
|
16:43
Europe/Amsterdam

Speciale uitzending van Nederland op Film over Koninginnedag

zaterdag 27 april om 19.35 uur op NPO 2

Op zaterdag 27 april zendt MAX om 19.35 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Nederland op Film uit, gepresenteerd door Richard Groenendijk. In het programma, dat volledig is samengesteld uit amateurfilmmateriaal uit de twintigste eeuw, staat de viering van Koninginnedag centraal.

Gedurende het hele tijdperk van de amateurfilmcamera heeft Nederland een koningin als staatshoofd: Wilhelmina wordt opgevolgd door haar dochter Juliana, die daarna de troon aan Beatrix overdraagt. Op gezette tijden, zoals op Koninginnedag, tijdens troonsbestijgingen en jubilea van het koningschap, liet de koningin zich toejuichen door het Nederlandse volk. Wie een filmcamera bezat, zette deze uiteraard aan op zo’n feestelijke dag. Daarom bestaat er vandaag de dag nog vele uren amateurfilm met daarop Wilhelmina, Juliana en Beatrix, vastgelegd door gewone Nederlanders. Dat filmmateriaal laat zien hoe we ons verhouden tot ons staatshoofd, hoe die relatie langzaam maar zeker verandert, en hoe de invulling van het koningschap verandert.

Deze aflevering van Nederland op film bevat veel uniek amateurfilmmateriaal: een bijzondere kleurenfilm van het vijftigjarig regeringsjubileum uit 1948 van Koningin Wilhelmina, beelden van de rellen tijdens de beruchte Koninginnedag van 1980, gefilmd door amateurs die zich midden in het strijdgeweld waagden, en de viering van Koninginnedag in de jaren 50 in Papoea Nieuw-Guinea. Met diverse films van misschien wel de beroemdste amateurfilmer van Nederland: prins Bernhard, die als het even kon zelf de camera ter hand nam.

Nederland op film: Leve de Koningin!
Zaterdag 27 april
19.35 uur op NPO 2
Presentatie: Richard Groenendijk
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentaires | #nlopfilm | @MAXdocumentaire