Hilversum,
08
november
2018
|
11:01
Europe/Amsterdam

Speciale sinterklaasaflevering van Nederland op film bij MAX

zondag 18 november

Zondag 18 november zendt MAX om 19.15 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Nederland op film uit. In het programma dat volledig is samengesteld uit amateurfilmmateriaal uit de twintigste eeuw, staat het sinterklaasfeest centraal. De presentatie van deze feestelijke uitzending is in handen van Richard Groenendijk.

Aan de hand van de films die Nederlandse amateurfilmers maakten tijdens de sinterklaasviering thuis, en tijdens de intocht van de Sint en zijn Pieten, wordt het verhaal van de viering van het feest in Nederland verteld. De films die Nederlanders maakten in hun eigen huis en omgeving, laten zien hoe het sinterklaasfeest veranderde. Zo was pakjesavond lang niet overal nog de norm in de eerste helft van de twintigste eeuw: vaak bleef het bij een schoencadeautje bij de kachel. Duidelijk is ook te zien hoe met het toenemen van de welvaart het aantal pakjes explosief groeit.

 

Ook de rol van Sint en Piet werd anders. Waar zij ooit een tuchtigende taak hadden, om gehoorzaamheid en braafheid van kinderen af te dwingen, werden ze gaandeweg de eeuw steeds meer vooral een kindervriend. Geen kind gaat nog mee in de zak naar Spanje en de roe verdwijnt steeds verder uit beeld. Ook andere fenomenen verdwijnen, zoals de Spaanse herauten, die Sint en zijn Pieten nogal eens begeleidden tijdens de intocht. Langzaam maar zeker verschijnen er ook vrouwelijke Pieten in beeld.

Het sinterklaasfeest is door Nederlanders zelf al eens uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse traditie. Dat wordt nog eens onderstreept door de amateurfilms die tijdens de oorlogsjaren zijn gemaakt. Ondanks de schaarste en dreiging, lieten sommige Nederlanders zich het feest niet ontnemen. Met de gordijnen dicht, vanwege de verplichte verduistering, vierde men pakjesavond zo goed en zo kwaad als het ging.

Nederland op film: Hij komt! Hij komt!
Zondag 18 november
Om 19.15 uur op NPO 2
Presentatie: Richard Groenendijk
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires| @MAXdocumentaire | #nlopfilm

Onderstaande foto mag in het kader van de promotie van Nederland op film: Hij komt! Hij komt! gebruikt worden onder vermelding van MAX