Hilversum,
23
november
2018
|
09:45
Europe/Amsterdam

Richard Groenendijk presenteert speciale aflevering van Nederland op film

Maandag 31 december om 22.45 uur op NPO 2

Maandag 31 december zendt MAX om 22.45 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Nederland op film uit. In het programma, dat volledig is samengesteld uit amateurfilmmateriaal uit de twintigste eeuw, staat de viering van de feestdagen centraal.

Aan de hand van de films die Nederlandse amateurfilmers maakten, wordt de viering van de feestdagen door de jaren heen getoond. Het is een periode waarin veel Nederlanders vrij zijn van werk of school en die bol staat van de rituelen. Er is veel veranderd aan de manier waarop we Kerstmis en oud en nieuw vieren, en dat is terug te zien in de 8- en 16mm-films die we in onze eigen huiskamers maakten. Vuurwerk afsteken en na middernacht naar buiten gaan met oud en nieuw: het was heel lang geen gewoonte in ons land.

De televisie kwam in de plaats van het gezamenlijk sjoelen en een spelletje mens-erger-je-niet. De ooit zo devote kerstdagen worden steeds meer, in de eerste plaats, een eetfeest. In de loop van de twintigste eeuw gaat men op vakantie tijdens de laatste twee weken van het jaar. Zelfs het klimaat blijft niet hetzelfde: op de amateurfilms lijkt het vaker dan nu te sneeuwen in de decembermaand. Ook de feestdagen in oorlogstijd komen voorbij. Zo goed en zo kwaad als dat ging, probeerden we onze rituelen overeind te houden in die donkere jaren.

Goed te zien is dat veel ook wél hetzelfde bleef, zoals het gezamenlijk kopen en optuigen van de kerstboom, het samenkomen met de familie, het overvloedige eten en drinken en oliebollen met oudjaar; het zijn allemaal tradities die we lang geleden ook al koesterden.

Nederland op film: De feestdagen
Maandag 31 december
Om 22.45 uur op NPO 2
Presentatie: Richard Groenendijk
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #nlopfilm