Hilversum,
03
augustus
2017
|
09:55
Europe/Amsterdam

Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Vrijdag 4 augustus

Een documentaire van Omroep Fryslân

Het is een van de meest traditionele sporten die Nederland kent: het skûtsjesilen. Een zeilrace tussen oude vrachtschepen die al sinds 1945 gehouden wordt op de Friese meren. MAX zendt vrijdag 4 augustus om 15.20 uur op NPO 1 de Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport? uit.

De traditionele sport skûtsjesilen is geen museumsport en wordt de laatste jaren steeds professioneler. Schipper en bemanning beginnen bijvoorbeeld al in het vroege voorjaar met de training. Daarbij worden ook steeds meer moderne hulpmiddelen zoals GPS gebruikt. Sommige schippers halen zelfs trainers van buiten het skûtsjesilen om hun team beter te maken.

Presteren wordt steeds belangrijker bij het skûtsjesilen. En niet zonder gevolgen. Schippers krijgen sneller de wacht aangezegd als de resultaten tegenvallen. Zo versleet het skûtsje van Langweer in korte tijd meerdere schippers. Een topsportmentaliteit die je eigenlijk niet zou verwachten bij zo’n traditionele sport. Sommigen zien het zelfs als een bedreiging van het skûtsjesilen.

MAX in teken van skûtsjesilen
MAX zendt vanaf 5 augustus een dagelijks liveprogramma over het SKS Skûtsjesilen uit, namelijk Skûtsje Journaal. Daarnaast zendt MAX zaterdag 5 augustus de documentaire Het Ljouwerter Skûtsje uit. Alle informatie is te vinden in dit persbericht.

Skûtsjesilen: traditie of topsport?
Vrijdag 4 augustus
Om 15.20 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentraires | @MAXdocumentaire