Hilversum,
04
april
2019
|
11:07
Europe/Amsterdam

Sinan Can in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 8 april om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 8 april zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In deze aflevering wordt journalist en documentairemaker Sinan Can geportretteerd. Ara Halici, Nazmiye Oral, Daan Willekens en Ed van Loon beschrijven het leven en de carrière van Can. 

Dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol werd Sinan Can in één klap een wel heel bekende Nederlander. Maar Can had al een indrukwekkende oeuvre op zijn naam staan. Van Saoedi-Arabië tot Afghanistan en IS-gebied: hij schuwt het gevaar niet in een zoektocht naar de waarheid.

Het leven en de carrière van Sinan Can wordt geschetst door onder anderen Ara Halici, musicalster van Armeense afkomst, met wie hij samen de serie Bloedbroeders maakte. De bevriende actrice en schrijfster Nazmiye Oral, studiegenoot Daan Willekens en zijn leraar van de middelbare school Ed van Loon, die vertelt hoe de 15-jarige Sinan stiekem tijdens de biologieles onder tafel Kafka las: “Hij was toen al met de wereld bezig.”

Sinan Can groeit op in Nijmegen als zoon van een Turkse vader en een Koerdische moeder. Hij heeft een zorgeloze jeugd en besluit al vroeg om journalist te worden. Vriend en studiegenoot Daan Willekens vertelt over de vele bijnamen die Sinan gedurende de studie journalistiek had: Godfather, Balou de Beer en Lobbykoning. Hij wist zelfs de beste stageplaats te regelen bij CNN in Istanbul: “Ik interviewde de burgmeester van Breda, maar hij had foto’s van hemzelf met Kofi Anan.”

Zijn familie houdt Can bewust buiten beeld vanwege vele bedreigingen, maar zelf schuwt hij het debat niet zegt Nazmiye Oral: “Je kan twee dingen doen als je wordt bedreigd: je kunt telkens over je schouder kijken of je kunt je afvragen: ben ik onrechtvaardig bezig? Nee? We gaan door! Dat is wat Sinan doet.”

Door Andere Ogen - Sinan Can
Maandag 8 april
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |