Hilversum,
13
december
2022
|
09:40
Europe/Amsterdam

Senioren in de sportschool: documentaire Blijven gaan bij MAX

Vijf senioren van hoge leeftijd – de oudste is 91 jaar – trainen met elkaar in een Rotterdamse sportschool om fit te blijven. Maar het lichaam hapert en hun leefwereld wordt steeds kleiner. De documentaire Blijven gaan van regisseur Anneloek Sollart laat zien dat de senioren steun hebben aan elkaar: tijdens het sporten doen herkomst en sociale status er niet meer toe. Blijven Gaan, een emotioneel geladen film over hoop en doorzettingsvermogen, is te zien op donderdag 19 januari om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Leen (91) sport al zijn hele leven. De film laat zien hoe moeilijk hij het vindt dat zijn lichaam steeds minder kan. "Ik wil niet krakkemikkerig worden", zegt hij als het touwtje springen niet meer lukt. Zahra (70) is gevlucht uit Iran. Overdag helpt ze terminale mensen met bewegen, zelfs als ze in bed moeten liggen. Ze komt op de sportschool om het zware werk even te vergeten en fit te blijven. Ria (74) is helemaal geen sportief type, ze kijkt niet op een gebakje meer of minder. Op de sportschool ziet ze haar vriendinnen en is ze even uit haar ‘stille huisje’. Harry (76) probeert via het trainen een vrouw te vinden. Hij wil aantrekkelijk blijven en er nog toe doen. Jan (85) houdt er een Spartaans sportschema op na. In de avond geeft hij met een verlamde linkerarm handbaltraining aan studenten. 

Hoop en levenslust 
De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier. Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. De documentaire laat de senioren ook alleen thuis zien. Dan moeten ze het stellen zonder de hulp van de club. De een slaagt daar beter in dan de ander. En anders is er altijd nog die typisch Rotterdamse zelfspot. Blijven gaan laat het confronterende gevecht zien tegen het strammer wordende lichaam, met het besef dat die strijd op den duur altijd wordt verloren. Het is een emotioneel geladen film vol levenslust, over hoop en doorzetten.

Blijven gaan 
Donderdag 19 januari
Om 22.15 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAXTwitter.com/OmroepMAXInstagram.com/OmroepMAX_ |#Blijvengaan