Hilversum,
20
oktober
2020
|
15:07
Europe/Amsterdam

Een nieuw seizoen MAX Maakt Mogelijk!

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 24 oktober om 18.50 uur op NPO 2 gaat het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk van start, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In het nieuwe seizoen laat presentator Jan Slagter onder meer zien hoe ouderen in Moldavië, Albanië, Oeganda en Indonesië geholpen worden om de coronacrisis te overleven. Hieronder de informatie voor aflevering 1 t/m 3.

Aflevering 1 - zaterdag 24 oktober om 18.50 uur op NPO 2
Goed nieuws uit het dorp Stefanesti in Moldavië. Daar hebben bijna 300 ouderen nu een wateraansluiting, waardoor ze geen honderden meters meer naar de rivier hoeven te lopen. Voorheen moesten de ouderen elke dag met emmers sjouwen. Nu hebben ze een wastafel en kraan waar schoon drinkwater uitkomt. Een uniek moment voor veel ouderen, die dit nog nooit hebben gehad.

In Nederland worden de wensen van Jane (84) en haar zus Jolie (86) vervuld. Jane schrijft in haar brief aan MAX Maakt Mogelijk dat ze haar zus nog altijd dankbaar is voor haar rol in het gezin, toen hun vader in een jappenkamp zat en later overleed aan het kampsyndroom. De zussen hebben altijd een bijzondere band gehad en bellen elkaar nog dagelijks. Ze kunnen elkaar al een aantal maanden niet opzoeken, omdat de auto van Jane is gestolen. De grootste wens van Jolie is varen op een historisch zeilschip. De zussen hebben altijd een voorliefde voor schepen gehad, nadat zij met hun gezin per boot vanuit Indonesië aankwamen in Nederland. Jan Slagter verrast de zussen met een bijzondere dag op het water, uiteraard op gepaste afstand.

Aflevering 2 - zaterdag 31 oktober om 18.50 uur op NPO 2
Stichting MAX Maakt Mogelijk doet er alles aan om de basisbehoeften van zoveel mogelijk ouderen te verzorgen. Zodat in deze coronatijd toch voedselpakketten, hout en medicijnen verstrekt kunnen worden aan ouderen in Moldavië, Albanië, Oeganda en Indonesië. De hulp van de kijker is daarbij onmisbaar.

Verder aandacht voor Bram (79) uit Almere. Hij probeert na het overlijden van zijn vrouw zijn actieve leven te behouden. Maar dan valt Bram, onderweg naar de begraafplaats, en breekt zijn heup. Sindsdien zit hij thuis en zorgt hij slecht voor zichzelf. Jan Slagter zoekt Bram op en samen gaan ze, na lange tijd, weer naar de begraafplaats. Een emotioneel moment voor Bram. Daarna verrast Jan Bram met een bezoek aan Amsterdam, waar hij jaren werkte.

Aflevering 3 - zaterdag 7 november om 18.50 uur op NPO 2
Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands-Indië geboren: indo’s, oftewel Indische Nederlanders. Deze ouderen hebben een Nederlandse naam, spreken Nederlands en voelen zich Nederlander. Maar toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en veel Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten en konden zij om uiteenlopende redenen niet mee. Deze achterblijvers leven sindsdien in armoede. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. Het gevoel van afwijzing door Nederland is er nog steeds. Francine ontfermt zich al jaren over deze ouderen, die verspreid leven in en rondom Bandung, Makassar, Surabaya, Malang en Jakarta. Onder hen is Winnie, met wie Jan Slagter in 2012 kennismaakte. Ze woonde in een hok van drie bij drie meter. Nu heeft ze een nieuw huisje en MAX Maakt Mogelijk betaalt onder andere haar zorgverzekering. Maar de nood is hoog en meer hulp is nodig, onder meer voor Frits en Sylvia.

MAX Maakt Mogelijk
Vanaf zaterdag 24 oktober
Om 18.50 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk