Hilversum,
27
september
2018
|
14:51
Europe/Amsterdam

Sander de Kramer in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 1 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 1 oktober om 20.25 uur op NPO 2 staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van Sander de Kramer. Zijn leven wordt geschetst door Hugo Borst, Jochem Davidse, zijn ouders en vrouw.

In Door Andere Ogen een portret van journalist, columnist en tv-maker Sander de Kramer. De Kramer begon in Rotterdam als hoofdredacteur van de Straatkrant.

Deze aflevering toont het bijzondere verhaal van een Rotterdammer die in het Afrikaanse land Sierra Leone tot chief werd benoemd: een belangrijke functie in Afrikaanse samenlevingen. De Kramer, die in Sierra Leone ''Chief Ouwe Dibbes'' wordt genoemd, wordt gezien als een volksheld nadat hij daar talrijke scholen liet bouwen en andere sociale projecten initieerde. Zo bevrijdde hij kinderen die in de diamantmijnen als slaven werden ingezet en bood hen scholing aan. ''Zijn inzet is voor honderdduizenden mensen van betekenis'', zegt zijn biograaf Jochem Davidse.

Ook Hugo Borst typeert De Kramer: ''Sander doet alles met een schaterlach. Maar hij heeft ook zijn donkere kant.''

In Door Andere Ogen beschrijven intimi hoe Sander de Kramer in augustus 2013 wordt getroffen door tinnitus; een oorverdovende piep in het hoofd. Zijn echtgenote Wendy vertelt hoe haar man zelfs overwoog om zich het leven te benemen: ''Hij wilde naar Sierra Leone om te sterven.'' Dat hij inmiddels met de aandoening heeft leren leven zegt ''alles over zijn vermogen om ondanks alles van het leven te willen genieten,'' aldus zijn vrouw.

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieĆ«nprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carriĆØres belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - Sander de Kramer
Maandag 1 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl