Hilversum,
13
december
2021
|
12:05
Europe/Amsterdam

Ruzie tussen schoonmoeder en schoondochter

Elles de Bruin en Jantine Stoel maken de podcast We hebben ruzie. Ze gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van familieruzies én de oplossing ervan. In de nieuwe aflevering staat ruzie tussen schoonmoeder en schoondochter centraal. Een partner kies je, maar schoonfamilie krijg je erbij. Het is de relatie tussen de vrouwen die vaak moeizaam is. Maaike (74) kan daarover meepraten. Ze heeft een goede band met haar zoon maar als hij een vriendin krijgt en vader wordt, verslechtert de relatie. Maake mag haar kleinkind niet meer zien. “Dat je als grootouder wordt bestempeld als een vreemde, dat is heel erg.”

Als de zoon van Maaike een vriendin krijgt, merkt Maaike al snel dat schoondochter geen behoefte aan haar heeft. Maaike probeert leuke dingen met haar te doen, maar wordt op afstand gehouden. “Ze had wel behoefte aan mijn zoon, maar ze had geen behoefte aan een schoonmoeder.” Als er een baby wordt geboren, zet dit de verhoudingen op scherp. De jonge ouders hebben een andere manier van opvoeden en Maaike gaat daarover het gesprek aan. Maar dit loopt zo uit de hand dat ze uiteindelijk haar kleindochter niet meer mag zien.

Systeemcoach Jet Centeno ziet vaker dat de band tussen schoonmoeder en schoondochter onder druk staat. “Er ontstaat spanning als moeder of schoonmoeder gaat zeggen hoe schoondochter het moet doen. Dat kan natuurlijk niet.” Volgens haar spelen niet alleen beide vrouwen, maar ook de zoon een rol in dit geheel. “Hij zou moeten snappen dat hij echt naast zijn partner moet blijven staan. Maar hij is ook zoon. Dus eigenlijk doet hij het nooit goed naar zijn moeder toe en ook niet naar zijn vrouw toe. Dat is heel lastig.”

Te beluisteren op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, MAXVandaag en alle andere bekende streamingdiensten.