Hilversum,
06
september
2021
|
13:03
Europe/Amsterdam

Ruzie door rouw in aflevering 3 van de podcast We hebben ruzie

Het overlijden van een familielid zorgt voor veel spanning in een gezin. Terwijl de één alleen oog heeft voor praktische zaken, wordt de ander overspoeld door emotie. En dan is er ook nog de erfenis. De dood kan het familiesysteem ontwrichten. Luister nu naar aflevering 3 van de podcast We hebben ruzie op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

Als de jongere broer van John (62) en zus Coby (59) overlijdt, raken ze in onmin over de afwikkeling van de nalatenschap. Ze spreken elkaar anderhalf jaar niet. Komt John zijn zus Coby met haar man tegen op de pont dan kijken ze elkaar niet aan. John: “Ze draaiden zo hun hoofd om. En dat doet zeer. Echt zeer. Dat je geen gedag zegt, wat er ook is.” 

In deze derde aflevering van We hebben ruzie hoor je niet alleen het verhaal van John, maar ook van zus Coby. Opmerkelijk is dat beide partijen de geschiedenis anders hebben beleefd. Maar toch zijn ze weer bij elkaar gekomen. Het stel vertelt apart van elkaar wat de ruzie met hen gedaan heeft. Ook geven ze tips hoe je het weer bij kan leggen. John: “Neem het initiatief, want als je op elkaar wacht, gebeurt er zeker nooit wat. Er zal iemand de cirkel moeten doorbreken.”

Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt heeft veel ervaring met familieruzies na de dood van een familielid. Ze merkt dat vooral de erfenis een heikel punt is. En dan gaat het volgens haar niet om het kastje of het schilderij. Maar om de betekenis die iemand in het leven van de overledene heeft gehad. “De mensen die het idee hebben tekort zijn gekomen, willen alles hebben al doen ze niets met die spullen.” vertelt Van den Eerenbeemt. “Dat komt omdat niet de spullen worden verdeeld, maar de liefde wordt verdeeld.“

In de MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. We hebben ruzie is te beluisteren op NPORadio5.nl, via de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

Podcast: We hebben ruzie
Makers: Elles de Bruin en Jantine Stoel
Elke maandag een nieuwe aflevering op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten