Hilversum,
14
maart
2019
|
15:33
Europe/Amsterdam

Ronald Koeman in Door Andere Ogen bij MAX

maandag 18 maart om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 18 maart zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In de vijfde aflevering van deze reeks wordt Ronald Koeman geportretteerd. Onder anderen zijn oudere broer Erwin, dochter Debbie, zoon Tim, sportverslaggever Jack van Gelder en FC Groningen-directeur Hans Nijland schetsen een beeld van de bondscoach.

Aan de vooravond van de WK-kwalificatiereeks van het Nederlands elftal brengt het MAX-programma Door Andere Ogen een persoonlijk portret van bondscoach Ronald Koeman. Door Andere Ogen volgt het leven en de loopbaan van de speler en coach, die een tomeloos ambitieuze jongen was. “Ronald wil ten koste van alles winnen”, zegt broer Erwin Koeman. “We hadden vroeger een klein biljart op zolder, dan vlogen de keus wel eens door de lucht”. Ook dochter Debbie getuigt van die mentaliteit: “Ook al waren we klein. Of het nou ging om sjoelen, pingpong of voetbal, papa kon niet tegen verliezen. Maar daar word je hard van”. In de uitzending zijn nooit eerder vertoonde jeugdbeelden van de broertjes Koeman te zien. Op verjaardagspartijtjes bij de buren en aan het strand tijdens een vakantie. Debbie en Tim reageren verrast: “zo hebben we papa nog nooit gezien”.

In de voorbije jaren is Koeman, volgens ingewijden, aanzienlijk milder geworden. Tegenslagen in zijn persoonlijk leven hebben daarin een belangrijke rol gespeeld, in het bijzonder de periode waarin zijn echtgenote Bartina moest genezen van borstkanker. “De ziekte van zijn vrouw was een ontdekkingsreis voor hem”, zegt Jack van Gelder. “Toen hield hij zijn gezin bij elkaar en waakte hij over haar. Dat heeft hem veranderd”.

Van Gelder vergelijkt Koeman als coach met de oude leermeester Rinus Michels. “Een ogenschijnlijk stugge man, die altijd discipline predikte, maar gaandeweg gemakkelijker werd in de omgang”. Volgens de mensen in zijn omgeving ervaart Ronald zijn huidige baan als bondscoach in veel opzichten als een verademing, vergeleken bij de constante druk die hij als clubtrainer op topniveau ervoer: “maar een winnaar blijft hij, ook bij Oranje”.

Door Andere Ogen - Ronald Koeman
Maandag 18 maart
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |