Hilversum,
17
november
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Reis door zeven tijdzones met Joanna Lumley

Reis door zeven tijdzones met Joanna Lumley

Hilversum, 17 november 2015 – Op maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 december zendt MAX om 18.55 uur op NPO 2 de documentairereeks Joanna Lumley’s Trans-Siberian Adventure uit. De voormalig Absolutely Fabulous-ster reist in deze serie van China naar Rusland over de Trans-Siberische spoorlijn.

In dit fascinerende drieluik wordt Joanna Lumley gevolgd op haar indrukwekkende reis van Hong Kong naar Moskou over de Trans-Siberische spoorlijn: de langste spoorlijn ter wereld. Via China en Mongolië reist Joanna door maar liefst zeven tijdzones en dompelt zich onder in de verschillende culturen waarmee ze in aanraking komt. Iedere tussenstop gaat gepaard met ontdekkingstochten door uiteenlopende steden en ontmoetingen met plaatselijke bewoners.

Joanna begint aan haar reis van 9.288 kilometer in Hong Kong, waar ze ook een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Ze neemt vanuit daar de trein naar Beijing, waar ze een lokale dame treft die haar wat opvallende informatie over de laatste keizer verschaft. In Beijing stapt Joanna op dé trein die haar westelijk zal brengen. Via de Grote Muur rijdt de nachttrein de Gobi woestijn in.

In de tweede aflevering brengt Joanna tijd door met Mongolische nomaden. Ook brengt ze een bezoekje aan een gigantisch beeld van Genghis Khan en een goudmijn. Voordat Joanna de trein naar Poetins Rusland pakt, reist ze af naar de hoofdstad van Mongolië: Ulaanbaatar. Hier spoort ze de wonderbaarlijke Mongoolse keelzangers op.

In de laatste aflevering van het imposante drieluik reist Joanna door het hart van Siberië richting Moskou. Haar eerste stop tijdens deze laatste etappe is het Baikalmeer, één van de diepste meren ter wereld. Met een plaatselijke visser gaat Joanna aan de wodka én ontmoet ze een Russische oligarch voordat ze weer op de trein stapt. Haar laatste stop voor Moskou is Jekaterinenburg: een stad met een duister verleden, gezien het feit dat tsaar Nicolaas II en zijn gezin hier geëxecuteerd zijn. Als Joanna eindelijk in Moskou aankomt, roept de stad meteen allerlei herinneringen op: Joanna was in de jaren zestig namelijk in de hoofdstad van Rusland voor modellenwerk. Ze gaat op zoek naar de plek waar ze in 1966 gefotografeerd is: de plek die de inspiratie vormde voor dit hele Trans-Siberische avontuur.


Joanna Lumley’s Trans-Siberian Adventure
Maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 december
Om 18.55 uur op NPO 2
Presentatie: Joanna Lumley
www.omroepmax.nl