Hilversum,
20
september
2023
|
11:31
Europe/Amsterdam

Regionaal met MAX: nieuwe afleveringen Expeditie Nederland in oktober

Vanaf maandag 2 oktober zijn er weer nieuwe afleveringen van Expeditie Nederland te zien om 18.30 bij MAX op NPO 2. MAX gaat de samenwerking aan met regionale omroepen op verschillende thema's. Elke maandag wordt een nieuw onderwerp behandeld door vijf regionale verslaggevers. Hieronder staat het overzicht van de afleveringen in oktober. 

In Expeditie Nederland berichten verslaggevers van de regionale omroepen over onderwerpen die ons allemaal raken, maar die per provincie een eigen verhaal opleveren. Verschillende onderwerpen komen aan bod; van geschiedenis en cultuur tot actuele vraagstukken en zorg. Door perspectieven vanuit veertien verschillende omroepen wordt er een compleet beeld gegeven van Nederland als geheel, inclusief het Caribisch Netwerk. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de regio's op deze thema's? Hoe vormen deze verschillen en overeenkomsten Nederland? 

Aflevering 5 – maandag 2 oktober, 18.30 bij MAX op NPO2 
Veel provincies kampen met een huisartsentekort. Dit heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor de patiënten. In Drenthe was het tekort echt nijpend. Het leek namelijk even alsof honderden mensen zonder huisarts kwamen te zitten, maar er bleek een oplossing om de hoek. Een gebrek aan huisartsen is dus een veelvoorkomend probleem. 

Aflevering 6 – maandag 9 oktober, 18.30 bij MAX op NPO2 
Kamelen zijn tegenwoordig ook aanwezig binnen boerenbedrijven, althans dat horen we van de regionale verslaggevers uit Brabant. De ontwikkelingen binnen de landbouw en veehouderij zorgen voor steeds meer manieren om te boeren. In Expeditie Nederland wordt deze week onder andere ingezoomd op veehouders die het kalf bij de moeder houden. Ook een varkensboerderij in Gelderland wordt uitgelicht, waarbij vriendelijkheid op nummer één staat en dan specifiek dier-, milieu- en boervriendelijkheid. In Utrecht bezoeken we een plek waar het mogelijk is om kiwi's te kweken, maar hoe kan dat dan? Dat leggen de verslaggevers graag uit! 

Aflevering 7 – maandag 16 oktober, 18.30 bij MAX op NPO2 
Paulina Bisdom van Vliet was een rijke burgemeestersdochter in Haastrecht. Zij liet een dikke, dichtgebonden envelop na waarop stond dat deze envelop pas geopend mag worden honderd jaar na haar overlijden. Afgelopen september is het envelop mysterie na lang wachten ontrafeld. In deze aflevering wordt hierop teruggekeken en vertellen we over andere mysteries die lokaal bekend zijn.  

Aflevering 8 – maandag 30 oktober, 18.30 bij MAX op NPO2 
In deze aflevering wordt er gekeken naar een belangrijk onderwerp, namelijk begrafenissen. Door verschillen in culturen, opvattingen en overtuigingen komen er steeds meer mogelijkheden aan het licht om de laatste groet te brengen. Regionale verslaggevers presenteren een aantal van deze mogelijkheden, ook met betrekking tot cultuur en religie. Zo wordt er gekeken naar Islamitische begrafenisrituelen, maar ook naar gedenkpark Nieuwe Ooster, waarvoor zowel cremeren als begraven diverse mogelijkheden zijn. 

Maandag 23 oktober is er geen uitzending. 

Expeditie Nederland Elke maandag om 18.30 bij MAX op NPO 2 

MAX-programma’s terugkijken of luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn