Hilversum,
26
november
2018
|
15:02
Europe/Amsterdam

Rectificatie: nieuwe uitzendgegevens MAX Maakt Mogelijk aflevering 8 en 9

Rectificatie: in verband met een schemawijziging worden aflevering 8 en 9 van MAX Maakt Mogelijk op een ander moment uitgezonden dan eerder werd vermeld. Zie hieronder de juiste afleveringsinformatie.

Aflevering 8 – zaterdag 15 december rond 18.00 uur op NPO 2
Henk en Miep uit Schiedam zijn altijd actief geweest in het vrijwilligersleven. Een half jaar geleden kwam daar voor Miep (86) abrupt een einde aan toen ze ziek op bed kwam te liggen. De artsen dachten aan een zware griep, maar het bleek een tumor met uitzaaiingen te zijn. Het echtpaar komt nergens meer, maar heeft de wens om nog één keer naar het Brandweermuseum in Borculo te gaan. Henk was jarenlang brandweerman en bewaart mooie herinneringen aan die tijd. Jan Slagter haalt het echtpaar op voor een bijzondere dag.

De Amsterdamse Paul is zowel lichamelijk als licht verstandelijk beperkt. In 2015 is zijn partner Rens overleden. Geld voor een grafsteen was er niet en daarom ligt Rens in een naamloos graf, iets wat Paul nog steeds verschrikkelijk verdrietig vindt. Jan Slagter haalt Paul op om hem een gedenkplek te geven die elke overledene verdient.

De burgemeester van het dorp Capaclia in Moldavië luidde de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine kan dienstdoen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. Maar voordat het zover is, moet er nog een hoop gebeuren. En dat kan het straatarme dorp niet zonder hulp. Jan Slagter roept daarom hulp van de kijker in.

Aflevering 9 - zaterdag 29 december rond 18.00 uur op NPO 2
Zaterdag 29 december zendt MAX een nieuwe aflevering van MAX Maakt Mogelijk uit, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze aflevering van MAX Maakt Mogelijk onder meer aandacht voor Lucy. Zij wil graag nog één keer haar kinderen zien.

Een nieuw onderdeel van MAX Maakt Mogelijk is de Taxi van MAX. Jan Slagter haalt ouderen thuis op die minder mobiel zijn en daardoor vaak alleen thuiszitten. De taxi brengt ze bijvoorbeeld naar een familielid, dat 100 kilometer verderop woont. Of naar een bijzondere plek waar mooie herinneringen aan vroeger liggen. Het eerste taxiritje is voor Rob uit Almere, die door Jan naar zijn broer Eddie in Rotterdam gebracht wordt. Door ziekte is Rob al drie jaar niet bij zijn broer geweest. Eenmaal in Rotterdam haalt Jan Slagter Martha (87) op. Als klein meisje ging de Rotterdamse Martha altijd met haar vader naar de Rotterdamse Haven en met de lange roltrap de Maastunnel in. Martha kan er zelf niet meer komen met haar rollator. Jan neemt haar daarom mee in de taxi, om daarna samen de Maastunnel in te gaan.

Elk jaar zien ouderen in Oost-Europa met angst en beven de winter tegemoet. Ze hebben zo’n laag inkomen, dat ze geen kolen of hout kunnen kopen om de winter mee door te komen. Temperaturen van 20-25 graden onder nul zijn in Centraal- en Oost-Europa geen uitzondering. Samen met de kijker wil MAX Maakt Mogelijk zoveel mogelijk ouderen helpen de winter te overleven door kolen, hout en voedselpakketten uit te delen.

Rein uit Udenhout was altijd een actieve man. Diaken van beroep en erg sportief. Wielrennen was favoriet. Tot Rein op zijn 48ste de ziekte van Parkinson krijgt. Rein kan dan het wielrennen alleen nog maar op televisie kijken. Zijn grootste wens is om een dagje mee te rijden in een volgauto bij een echte wielertour. Jan Slagter schakelt oud-wielrenner Jan Janssen in. Hij zorgt ervoor dat de wens van Rein vervuld wordt!

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 15 en 29 december
Rond 18.00 uur op NPO 2
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk