Hilversum,
15
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Recht van Spreken met Maria Goos (15/07/2015)

Recht van Spreken met Maria Goos

Hilversum, 10 juli 2015 – In deze laatste aflevering van het seizoen van Recht van Spreken blikt scenarioschrijfster Maria Goos samen met presentator Elles de Bruin terug op haar werk en leven. Goos, schrijver van o.a. de AVRO-series Pleidooi en Oud Geld, heeft een roerige periode achter de rug. Ze scheidde van acteur Peter Blok. “Ik ben verlaten en dat is een rotklap na 33 jaar, maar verder gaat mijn leven heel goed”, aldus Goos in Recht van Spreken.

Maria Goos (1956) volgde de Toneelacademie in Maastricht, waar ze de opleiding tot docent en regisseur volgde. Hier ontmoette zij de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Peter Blok (haar latere echtgenoot) en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie ze vaak in haar carrière zou samenwerken.

In de loop der jaren verwierf Maria Goos vooral bekendheid als scenarioschrijfster van televisieseries, toneelstukken en films. Haar toneelstukken ‘Familie’ en ‘Cloaca’ werden ook in Spanje en Engeland op de planken gebracht.

Op dit ogenblik schrijft Maria Goos de nieuwe 10-delige tv-serie ‘La Famiglia’, over het wel en wee van een Italiaans-Nederlandse familie. De serie is volgend jaar te zien bij Avrotros op NPO 1. Goos schrijft de serie samen met producent Lucio Messercola. “Ze heeft een heel goed onderbuikgevoel voor wat wel en niet werkt. Ze zoekt altijd naar iets heel origineels. Je wordt continue gedwongen een aantal stappen verder te denken”, zegt Messercola in Recht van Spreken.

Volkskrant–recensent Hein Janssen noemt Maria Goos in het programma ”een heel goede toneelschrijver, die heel herkenbare personages kan neerzetten, die toch iets geks hebben”. Maar volgens hem is er in Nederland weinig talent. “En dan ben je in het land der blinden de koningin”.

“Wat zuur”, reageert Goos in Recht van Spreken, “waarom kan die man niet gewoon zeggen: ze is goed?”

Recht van Spreken: Maria Goos
Woensdag 15 juli
Om 20.25 uur NPO 2
www.omroepmax.nl
#RechtvanSpreken