Hilversum,
05
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Recht van Spreken met Maria Goos (15-7-2015)

Hilversum, 19 juni 2015 – Woensdag 15 juli in Recht van Spreken: Gelauwerd scenarioschrijfster Maria Goos over haar werk en leven. Twee jaar geleden werd ze verlaten door haar man, acteur Peter Blok, “een rotklap”, maar ze is weer op de weg omhoog.

Maria Goos (1956) volgde de Toneelacademie in Maastricht, waar ze de opleiding tot docent en regisseur volgde. Hier ontmoette zij de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Peter Blok (haar latere echtgenoot) en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie ze vaak in haar carrière zou samenwerken.

In de loop der jaren verwierf Maria Goos vooral bekendheid als scenarioschrijfster van televisieseries, toneelstukken en films. Haar toneelstukken ‘Familie’ en ‘Cloaca’ werden ook in Spanje en Engeland op de planken gebracht.

Op dit ogenblik schrijft Maria Goos de nieuwe 10-delige tv-serie ‘La Famiglia’, over het wel en wee van een Italiaans-Nederlandse familie. De serie is volgend jaar te zien bij Avrotros op NPO 1. Goos schrijft de serie samen met producent Lucio Messercola. “Ze heeft een heel goed onderbuikgevoel voor wat wel en niet werkt. Ze zoekt altijd naar iets heel origineels. Je wordt continue gedwongen een aantal stappen verder te denken”, zegt Messercola in Recht van Spreken.

Volkskrant–recensent Hein Janssen noemt Maria Goos in het programma ”een heel goede toneelschrijver, die heel herkenbare personages kan neerzetten, die toch iets geks hebben”. Wel “kan ze niet zo goed tegen kritiek”, aldus Janssen.

Maria Goos was 33 jaar getrouwd met acteur Peter Blok, met wie ze veel samenwerkte en twee kinderen kreeg. De laatste productie die zij bedachten, was de VARA-serie ‘Volgens Robert’, over het wel en wee van een huisarts. Na de opnames gingen Blok en Goos uit elkaar.

Over die scheiding zegt actrice en vriendin Wivineke van Groningen in Recht van Spreken: “Maria kan gewoon niet geloven dat als je van de 33 jaar je dertg jaar stikgelukkig bent geweest, het nu over is.“

Recht van Spreken - Maria Goos
woensdag 15 juli 2015
om 20.25 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl