12 maart 2025

Geef om je hersenen: over de impact van hersenaandoeningen

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening en iedere dag komen er meer mensen bij. MAX en de Hersenstichting vragen aandacht voor de enorme impact van hersenaandoeningen op het leven in het tv-programma Geef om je hersenen, gepresenteerd door Martine van Os en Carrie ten Napel. Het programma is te zien op donderdag 10 april om 21.30 uur bij MAX op NPO 1. Te gast zijn onder anderen Edwin en Annemarie van der Sar, beiden ambassadeur van de Hersenstichting. Zij zetten zich al jaren in voor mensen met hersenletsel. Jeangu Macrooy treedt op en acteur Romijn Conen is te gast. Hij wist niet of hij ooit nog zou kunnen praten of bewegen na zijn herseninfarct. Nu, tien jaar later, staat hij weer in het theater met een hele persoonlijke voorstelling. 

Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Steeds meer mensen krijgen te maken met een hersenaandoening, zoals dementie, Parkinson, een hersenbloeding, depressie, migraine of hersenletsel na een ongeluk. Een hersenaandoening heeft een ingrijpende impact op het leven van zowel de persoon zelf als de naasten en op fysiek, mentaal en sociaal vlak.

Alzheimer op 54-jarige leeftijd
In Geef om je hersenen komen meerdere persoonlijke verhalen aan bod. Zoals het verhaal van Marieke. Ze staat volop in het leven en werkt als communicatiemanager als ze op 54-jarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt. Drie jaar later ziet haar leven er heel anders uit en gaat ze drie keer per week naar een maatschappelijke daginvulling voor mensen met dementie. Neuroloog en onderzoeker Willem de Haan van Amsterdam UMC vertelt over veelbelovend onderzoek om dementie te kunnen vertragen.

Schilderen om niet ziek te zijn
Ook het leven van Jeroen (53) neemt een hele andere wending als hij de diagnose Parkinson krijgt. In korte tijd is hij hard achteruitgegaan. Hij loopt soms met een rollator en ook zijn geheugen laat hem in de steek. Toen hij moest stoppen met werken, is hij gaan schilderen. “Ik kan dat anderhalf tot twee uur achter elkaar voordat het lijf begint te protesteren, maar in die uurtjes ben ik even niet ziek. Dan ben ik alleen maar bezig met de verf, de penselen en het doek. Het geeft rust in mijn hoofd”, vertelt hij.

Over de Hersenstichting
Het doel van de Hersenstichting is hersenaandoeningen voorkomen, behandelen en mensen mee laten doen in de maatschappij. Dat doet de stichting door onderzoek en innovaties te financieren, voorlichting te geven en het belang van gezonde hersenen overal op de agenda te zetten. De afgelopen jaren zijn er enorme stappen gezet op het gebied van hersenonderzoek. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen. Met de kennis van nu zijn wetenschappers ervan overtuigd dat een doorbraak in het voorkomen en genezen van hersenaandoeningen dichterbij is dan ooit.

Geef om je hersenen wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.


Bijlagen en downloads

Geef om je hersenen | © MAX
Download bestand