Afleveringen In de voetsporen van de Jaren 70
Alles kan en alles mag in de jaren 70. Het idealisme kan niet op en daar moet veel ouds voor wijken. De burgerlijkheid van de vorige generatie bijvoorbeeld. De moderne mens leeft anders en woont anders. De seksuele revolutie port menig relatie flink op en de anti-autoritaire opvoeding raakt in de mode. En in deze wereld van welvaart en vrijheid ontbrandt ook de strijd voor gelijke rechten, tussen man en vrouw, voor homo’s en lesbo’s en arbeidsmigranten.
Aflevering 1 - Alles moet kunnen – zaterdag 11 mei om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Alles moet kunnen in de jaren 70; vrije seks, alternatieve woonvormen en een anti-autoritaire opvoeding. Het zijn de jaren van onversneden idealisme. Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos opent de ogen van een nieuwe generatie; de bloemenkinderen. Burgerlijkheid is het nieuwe taboe. Leve de vrijheid, desnoods tegen heug en meug. Philip Freriks gaat in gesprek met mensen die de vrijheid zochten. Sommigen vonden hem zoals Henk Weltevreden, als zeventienjarige op het Holland Pop festival. Anderen kregen de vrijheid als een boemerang terug, zoals moeder en dochter Noor en Rosa. De vrije seksuele moraal en anti-autoritaire opvoeding waren goed bedoeld maar waren voor Rosa niet prettig. En Philip is weer even terug in de woongroep van zijn zus, de experimentele flats in Overvecht.
Aflevering 2 – Vechten voor je rechten – zaterdag 18 mei om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
De vrijheid en blijheid van de jaren 70 brengt voor velen verwarring. Oude normen en waarden gaan op de schop en iedereen eist zijn of haar plek op in de samenleving. Met de Dolle Mina’s uit Den Bosch blikt Philip Freriks terug op een wilde tijd. Homo’s en lesbo’s komen uit de kast om te strijden voor acceptatie. In Roermond leidt dat tot de eerste Roze Zaterdag. Philip staat met de strijders van toen weer voor de deur van bisschop Gijssen. En al die veranderingen gaan niet zonder slag of stoot. De samenleving verzet zich. Zoals op het Afrikaanderplein in Rotterdam, waar de Nederlandse bewoners hun Turkse buren te lijf gaan.
Aflevering 3 – Kop in het zand – zaterdag 25 mei om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Prins Bernard, in de jaren 70 valt hij flink door de mand als uitkomt dat hij steekpenningen heeft aangenomen van vliegtuigfabrikant Lockheed. Nu weten we meer van hem, maar toen hielden de meeste Nederlanders de prins nog de hand boven het hoofd. Het zijn jaren waarin we moeilijke kwesties wel vaker vermijden. De onvrede van de Molukkers bijvoorbeeld. Genegeerd en gekleineerd gaat de tweede generatie Molukkers over tot geweld dat we niet eerder in Nederland hebben gezien. In deze aflevering ontmoet Philip majoor Koen de Maat (leider plaats delict tijdens de gijzeling van de lagere school in Bovensmilde), Astrid van der Scheer (tien jaar toen ze gegijzeld werd) en Sylvia Pessireron, schrijfster en tweede generatie Molukse.
Aflevering 4 – Burgerlijke ongehoorzaamheid – zaterdag 1 juni om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
De jaren 70 staan bekend als de rode jaren. Maar het kabinet Den Uyl treft een rechtse pitbull in het jongste kamerlid ooit; Hans Wiegel. Voor hem, en misschien wel door hem, breken er gouden jaren aan voor de VVD. Philip bezoekt Hans in zijn Friese stulpje. Er worden in die jaren 70 steeds meer taboes geslecht. Sterke vrouwen, zoals Marjan Sax, voorkomen de sluiting van de abortuskliniek Bloemenhove. En de haven van Rotterdam gaat meer dan twee weken plat voor meer centen. Met stakers van toen blikt Philip terug.
Aflevering 5 – De jeugd staat op – zaterdag 8 juni om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
De jeugd maakt zich ook zorgen, het rapport van Rome voorspelt de teloorgang van de mens, kernenergie lijkt de oplossing voor de oliecrisis, maar jaagt velen angst aan. In Hulst spreekt Philip een groepje scholieren van toen over hun eerste demonstratie bij kerncentrale Doel. En we maken voor het eerst een oorlog mee op televisie: de Vietnamoorlog. We protesteren, zamelen fietsen in en verwelkomen met open armen de Vietnamese bootvluchtelingen. Zoals Than Nyugen, hij overleefde de overtocht en Philip bezoekt hem en zijn familie. Make love not war wordt het nieuwe devies. Maar ondanks dat zorgt de Nederlandse versie van de musical Hair in 1970 toch voor opschudding. Zoveel blote en blowende hippies kan het Nederlandse publiek nog niet aan. Bill van Dijk was er bij in 1970 en herinnert zich nog goed hoe de ontvangst was.
Aflevering 6 – Vrije val – zaterdag 15 juni om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
De glans gaat er af eind jaren 70. Het feest verzuurt. Blowende hippies worden creperende junks. Jongeren dansen de ellende weg op de wilde feesten van DJ Eddy de Clerq. Een droomwereld waarin je kan ontsnappen aan werkeloosheid en woningnood. En nu nog krijgt de wereldberoemde DJ zelfs Philip aan het dansen. Filmmaker André Reeder maakte destijds een film over de mensonterende pensions waarin de Surinaamse migranten terecht kwamen. Nu nog zijn de beelden schokkend. En dan is er het paradepaardje van die periode: de Bijlmermeer, het paradijs voor de hoogopgeleide jonge gezinnen. Bijlmerbelievers van het eerste uur vertellen over de positieve en negatieve kanten van wonen in de Bijlmer.