08 augustus 2024

Afleveringen We zijn er Bijna!: Spanje en Portugal

Spanje en Portugal, twee landen van het Iberisch schiereiland, zijn het decor van een nieuwe serie We zijn er Bijna!. De start van de kampeerreis is aan de voet van de Pyreneeën. Dwars door de binnenlanden van Spanje reist presentatrice Martine van Os met 43 kampeerders naar Portugal. De reis eindigt in Spanje aan de groene noordkust bij de Picos de Europa. 

Aflevering 1 – dinsdag 3 september om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
In de eerste aflevering maken we kennis met Frans en zijn vrouw Henriette, de oudste deelnemers. Frans is bijna 88 jaar, maar deinst niet terug voor een tocht van enkele duizenden kilometers over onbekende wegen. De oud MTS-docent voelt zich nog fit genoeg. “Ik kan me qua gezondheid meten met sommige mensen die dertig jaar jonger zijn en verder denk ik er niet te veel over na”, aldus Frans.

In midden Spanje reist Martine met Frans en Henriette in hun camper mee en maken ze een kleine omweg door Bardenas Reales, waar ze plotseling in een soort maanlandschap terechtkomen. Een erosieproces van miljoenen jaren heeft hier een semi-woestijn met spectaculaire rotsformaties laten ontstaan.

Onder leiding van een gids bezoekt de gehele groep de stad Segovia, bekend om een Romeins aquaduct. En ook de traditionele jeu de boules-competitie start al meteen tijdens de eerste dagen van de reis. Nijs werpt zich op als organisator en wedstrijdleider.

Aflevering 2 – dinsdag 10 september om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Henk en Rina maken voor de derde keer een dergelijke kampeerreis. Zeven jaar geleden leerden ze elkaar kennen via een datingsite. Rina, lachend: “Voor mij was het de eerste date en ik dacht: deze vis moet ik binnenhalen. En dat is gelukt.” Dit was vijf jaar na haar scheiding. Henk was 2 jaar weduwnaar en vond zichzelf een oud, chagrijnig mannetje worden dat door niemand werd gecorrigeerd, totdat hij Rina tegenkwam: “En het gekke is dat die verliefdheid nu op 68-jarige leeftijd precies hetzelfde voelt als toen ik achttien was.”

In Nationaal Park Monfragüe verbazen de deelnemers zich over de schoonheid en grootte van aasgieren en vale gieren die leven op de hoge rotsen in het park. Met een spanwijdte van ruim twee- en een halve meter cirkelen de tientallen gieren hoog in de lucht. Jolanda is, aangestoken door haar vader die vroeger thuis cassettebandjes vol met vogelgeluiden had, zich steeds meer gaan verdiepen in het vogelleven. “Ze zijn groot, maar ik vind vooral hun vlucht prachtig. Ze zijn zo sierlijk.”

Berend reist als man alleen mee in z’n meer dan 30 jaar oude kampeerbus. Tien jaar geleden overleed zijn vrouw op 66-jarige leeftijd vlak voordat ze samen na het pensioen zouden gaan reizen. Berend bleef een jaar thuis en is toen in de kampeerbus gestapt en tussen april en oktober continu van huis weg: soms met een groepskampeerreis mee, soms in z’n eentje zwervend door Europa. Niet meer kunnen reizen zou voor hem een grote ramp zijn: “Wat moet ik in m’n eentje thuis doen?”

Aflevering 3 – dinsdag 17 september om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Ron en Jolanda waren allebei in de veertig toen ze voor het eerst meegingen met een groepskampeerreis. Deze tocht door Spanje en Portugal is hun eenentwintigste georganiseerde reis: “In het begin dacht ik: “Waar zijn we aan begonnen, want dit is wel een heel groot leeftijdsverschil”, vertelt Jolanda bij een koffiestop onderweg. Ron vult aan: “Maar na een paar dagen valt dat weg. Er zijn ouderen die verschrikkelijk actief zijn en dan doet leeftijd er helemaal niet meer toe.”

In het dorp Golegã zien Arie, Petra, Elly en Roelof hoe hier paarden worden getraind voor dressuurwedstrijden. Paardenhoofdstad van Portugal wordt Golegã ook wel genoemd. Het dorp is beroemd om haar zogenaamde Lusitanopaarden, dieren die vanwege hun zachte karakter uitermate geschikt zijn voor dressuur. Jaarlijks vindt in dit kleine dorp één van de grootste paardenfestivals ter wereld plaats.

Na een excursiedag naar het beroemde klooster van Tomar, is het op de camping aanpoten voor iedereen: de hapjesavond staat op het programma. Iedereen maakt wat en dat resulteert uiteindelijk in een uitgebreid buffet. En als de hapjes zijn bewonderd en opgegeten, is het nog lang onrustig op de camping.

Aflevering 4 – dinsdag 24 september om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Nijs ontpopt zich tijdens de reis als strenge, doch rechtvaardige wedstrijdleider in de jeu de boules competitie. Als beroepsmilitair kon hij met 55 jaar met pensioen. Op een reisdag vertelt hij waarom hij daar bewust voor koos: “Mijn vader haalde die leeftijd net niet en ik heb altijd gedacht: als ik de keuze heb om op tijd te stoppen, dan doe ik dat.” Begin jaren 80 diende hij als Unifil-militair in Zuid-Libanon. Met één onderbreking was hij destijds een half jaar van huis weg. Nijs: “En dat betekende ook echt weg. Er was geen contact mogelijk zoals dat nu met internet en mobiele telefonie gaat.” Wil hield thuis het jonge gezin draaiende: “Ik ben toen niet bang geweest of zo. Nijs zei: ik kom terug en daar vertrouwde ik maar op.”

Als de groep van het strand van Praia de Mira verder het binnenland intrekt, stuiten Roely en Riekel op een gigantisch binnenmeer. Voor dit voormalige schippersechtpaar heeft het water altijd een aantrekkingskracht. Ze maken een vaartocht over het meer waarbij Riekel zelf achter het roer kruipt en de Portugese schipper een bijzonder verhaal vertelt: onder het water liggen twee volledige dorpen met kerken, kroegen en begraafplaatsen. In verband met het bouwen van een dam werd dit stuwmeer van 20 vierkante  kilometer gerealiseerd, maar moesten in 1980 de inwoners van de twee dorpen huis en haard verlaten.

Aflevering 5 – dinsdag 1 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De kampeergroep van ‘We zijn er Bijna’ strijkt neer op een strandcamping aan de  westkust van Portugal in de buurt van Porto, de op 1 na grootste stad van het land. Voor de 22 caravans/campers is er 1 pad beschikbaar en dat betekent passen en meten. Met een precisie van maximaal 5 meter tussen de caravans/campers, ontstaat er een gezellig straatje: “Het voordeel is dat we de buren inmiddels goed kennen”, zegt Niek. Nijs: “Het lijkt hier wel de Jordaan.”

De schoonzussen Miriam en Rini gaan al jaren samen met hun mannen - de broers Wim en Jos -  op vakantie. Allebei trouwden ze op jonge leeftijd en kwamen al jong in de familie. En er zijn meer overeenkomsten: ze hebben allebei als juf voor de klas gestaan en dragen ook allebei al meer dan 25 jaar een hoortoestel. “Ja, juf en doof en schoonzusjes”, aldus Rini. “De meeste mensen denken dat wij zusjes zijn; we moeten altijd uitleggen dat Wim en Jos de broers zijn.”

Niet alleen Miriam en Rini zijn getrouwd met hun jeugdliefde. Dat geldt voor meer mensen in de groep. Lianne  was 17 toen ze verkering kreeg met Bram. Hij was haar eerste vriendje: “En de enige”, zegt ze. “Ik heb nooit een ander vriendje gehad en dat was ook niet nodig.” Datzelfde verhaal vertelt Lyda. Ook zij was 17 jaar en verloofd met Rob. Aan de hand van de zwart-wit foto van hun verlovingsfeest vertelt ze over deze tijd.

De groep maakt in deze 5e aflevering een boottocht over de Douro in Porto en brengt daar een bezoek aan het beursgebouw. Porto, van oudsher een handelsstad, maakte met het imposante gebouw indruk op bezoekers waardoor de status van de stad alleen maar groter werd. Nog steeds is Porto een levendige en drukke stad. De gids neemt de groep mee naar het rijk gedecoreerde stationsgebouw. Metershoge afbeeldingen gemaakt met de bekende Portugese blauw-witte tegeltjes, vertellen de geschiedenis van de stad.

Aflevering 6 – dinsdag 8 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De laatste aflevering van dit seizoen speelt zich af in Noord-Spanje. Op een camping vlakbij de bedevaartstad Santiago de Compostella maken vier finalisten zich op voor de grote jeu de boules-eindwedstrijd. Het echtpaar Bram en Lianne staan in de halve finale tegenover elkaar en strijden voor een plek in de finale. Attie en Jos zijn de andere halvefinalisten. Met een hapje en drankje worden de spelers door de medereizigers aangemoedigd en maakt de winnaar uiteindelijk een ereronde over het campingveld.

Voor Lyda en Rob is de excursie naar Santiago de Compostella een reis terug in de tijd. Vijftien jaar geleden fietsten ze in vijf weken tijd vanuit Nederland naar de Spaanse bedevaartsplaats. De pelgrims die op het grote plein het einde van hun ‘Camino’ vieren emotioneert hen nog steeds. Lyda: “Het doet echt wat met je als je na al die kilometers op het plein aankomt. Je hebt de tocht volbracht. Als ik nu ook zie hoe mensen elkaar in de armen vallen, het blijft me ontroeren.”

De laatste etappe gaat naar San Vicente. Van daaruit maakt de groep een excursie naar de Picos de Europa, een bergketen in Noord-Spanje met een hoogste top van ruim 2600 meter. De kabelbaan brengt de groep naar een hoogte van 1800 meter waar iedereen in de wolken verdwijnt. Voor Nijs was de Picos de belangrijkste reden om deze reis te boeken en hij wordt getrakteerd: de wolken maken plaats voor de zon.  Nijs: “Dit is echt de kers op de taart.” Na de excursie is het tijd voor afscheid nemen. De groep trakteert reisleiders Willem en Petra voor een onvergetelijke tijd en na een gezellig laatste diner gaat ieder weer zijn eigen weg.