Eerste docusoap in podcastvorm onthult spanningen in volkstuinencomplex
In de nieuwe MAX-podcast Onkruid in het paradijs duikt podcastmaker Silvia Bromet in de fascinerende wereld van Tuinpark Buitenzorg, één van de oudste volkstuincomplexen van Amsterdam. Wat aanvankelijk een idyllische ontsnapping lijkt, leidt al snel tot de ontdekking van een gemeenschap vol tegenstellingen en discussies. Het tuinpark, een miniatuurversie van de Nederlandse samenleving, laat de spanningen en uitdagingen van het samenleven in een geïndividualiseerde maatschappij zien. Terwijl de behoefte aan gemeenschapszin groeit, sluipen verharding en polarisatie van buitenaf langzaam als onkruid de tuinen binnen. Silvia Bromet documenteert dit proces op unieke wijze. Alle afleveringen van Onkruid in het paradijs zijn vanaf nu gratis te beluisteren via de NPO Luister-app; op de andere podcastplatforms verschijnt elke week een nieuwe aflevering. Bekijk hier de trailer.
Er is een ware run op volkstuinen. Wat zegt het over ons, dat we zo verlangen naar een simpel stukje grond? De tuinders van Tuinpark Buitenzorg weten de antwoorden. Al meer dan honderd jaar wordt hier getuinierd door een diverse groep mensen, een weerspiegeling van de moderne stadsbewoners. Ondanks hun verschillen voelen alle tuinders zich bevoorrecht; hun tuintje is hun paradijs, weg van de hectiek van het dagelijks leven. Buitenzorg is een wereld op zich binnen de grote stad, waar veel gediscussieerd wordt en conflicten traditioneel door het bestuur worden opgelost. Althans, zo ging het altijd... De afgelopen tijd worstelt het bestuur met een nieuwe manier van communicatie en protest, en zit ze met de handen in het haar over hoe tuinders met elkaar omgaan. Silvia Bromet legt dit gedetailleerd vast, zonder oordeel en met oog voor de verschillende perspectieven. Zo maakt de unieke Bromet-stijl - na meer dan dertig jaar televisie - ook zijn intrede in de podcastwereld.
De tempel op tuin 78
Neem nou de tempel op tuin 78. Er is duidelijk met veel toewijding aan gewerkt. Maar ergens is het misgegaan, want hij is niet af; de bramenstruiken groeien door het dak naar binnen. Wanneer is de bouwer afgehaakt en waarom? Maar vooral: wat moet er gebeuren met het originele bouwwerk, dat er al jaren als een ruïne bij staat? Iedereen heeft er een mening over. Tuin 78 moet - na het royeren van de tempelbouwer - een nieuwe eigenaar krijgen. Wie wordt de gelukkige, en heeft diegene wel een goed plan om de tuin te onderhouden? De tempel staat symbool voor de toenemende polarisatie op het park; bewoners staan door alle perikelen lijnrecht tegenover elkaar. Het moge duidelijk zijn; het paradijs staat onder grote druk...
Deze podcast kwam tot stand met steun van het NPO Fonds.
Onkruid in het paradijs (zes afleveringen)
Vanaf maandag 9 september te beluisteren
Via NPO Luister en de andere podcastpatforms
Regie: Silvia Bromet