Hilversum,
25
april
2018
|
15:22
Europe/Amsterdam

RAF-piloot en Rotterdammers ontmoeten elkaar 73 jaar na voedseldropping Operatie Manna

In Hallo Nederland

RAF-piloot Bill Moore vloog in april 1945 met zijn squadron tientallen keren over Nederland. Hij zet vandaag voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem. Straks in Hallo Nederland vanaf 18.30 uur op NPO 2 een reportage van de speciale ontmoeting tussen hem en Harry Sloof en Henk Dijkxhoorn, twee Rotterdammers die destijds op de grond de voedselpakketten verzamelden. MAX Vandaag gaat dieper in op de operatie van weleer.

Tientallen keren vloog RAF-piloot Bill Moore tijdens Operatie Manna in april 1945 over Nederland. Nog voor de definitieve bevrijding verzorgde de piloot voedseldroppings in het westelijk deel van het land waar de hongersnood groot was. Voor hem zijn het onvergetelijke momenten: vanuit de lucht zag hij de Nederlanders op de grond zwaaien en zag hij hoe groot de verwoestingen in en rond Rotterdam waren. Bill Moore zet vandaag voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem. In Rotterdam ontmoet hij Harry Sloof, één van de Rotterdammers die in 1945 hielp met de verspreiding van de 10.000 ton aan meel, vlees, chocolade en ander voedsel. Ook loopt hij Henk Dijkxhoorn tegen het lijf, de initiatiefnemer van het monument dat herinnert aan Operatie Manna. Tegen de achtergrond van dit monument ontmoeten de drie negentigers elkaar, 73 jaar na Operatie Manna.

Platform Oorlogsverhalen
Omroep MAX besteedt de komende tijd veel aandacht aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. In aanloop naar 4 en 5 mei zijn er op het platform Oorlogsverhalen van MAXVandaag.nl méér dan 45 oorlogsverhalen, verteld in docu en serie, te vinden. Op MAX Vandaag staat een artikel met daarin meer informatie over de operatie zelf. Hierin wordt onder meer uitgelegd wat operatie Market garden, de hongerwinter en operatie Manna met elkaar te maken hebben.

Hallo Nederland
Elke werkdag om 18.30 op NPO2
Presentatie: Jeroen Latijnhouwers met afwisselend Carrie ten Napel en Mascha de Rooij
www.maxvandaag.nl

facebook.com/HalloNederlandMAX | @HalloNederland | #hallonederland