Hilversum,
23
oktober
2020
|
14:36
Europe/Amsterdam

PvdA in Meldpunt vanavond: alleen nog betalen per geparkeerde minuut

Vrijdag 23 oktober

De PvdA wil dat er een einde komt aan het betalen per geparkeerd kwartier, half uur of uur. Betalen per minuut moet de norm worden. “We betalen benzine per centiliter, telefoneren per seconde, maar bij parkeren kan het zijn dat je voor een paar minuten toch een vol uur betaalt. Dat is niet meer van deze tijd”, aldus Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) in Meldpunt op vrijdag 23 oktober vanaf 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Wetsvoorstel
Per heel uur moeten betalen, ongeacht hoeveel minuten je van dat uur geparkeerd hebt, gebeurt nog op verschillende parkeerterreinen en in verschillende parkeergarages. Wie in zo’n parkeergarage een heel uur en een minuut parkeert, betaalt voor twee uur parkeren. In 2014 strandde een wetsvoorstel van Kuiken om betalen per minuut in te voeren. Een aantal partijen in de Tweede Kamer wilde het aan de markt zelf over laten om dit aan te passen. “De markt heeft dit niet opgelost”, aldus Attje Kuiken (PvdA). “Dan moet de wetgever het maar doen.”

Onduidelijk
Een eigenaar van een parkeergarage is in de regel vrij om haar tarieven te bepalen. Elke parkeergarage of parkeerterrein hanteert daarom verschillende parkeertarieven in verschillende tijdsblokken. Zo betaalt een automobilist bij de ene garage per uur, maar bij een parkeergarage een paar honderd meter verderop per minuut. Het bedrag dat de parkeerder verschuldigd is voor het gebruik van de garage staat soms vermeld bij de ingang. Maar ook wel eens alleen bij de betaalautomaat of op de website. “Het is nu te onduidelijk. Nu de techniek er klaar voor is, wordt het tijd dat overal in Nederland, ongeacht het tarief, men per geparkeerde minuut betaalt en niet voor andere tijdseenheden”, zo vindt Kuiken.

Brug te ver
Ze wordt hierin onder andere gesteund door regeringspartij VVD. Remco Dijkstra (VVD): “Het parkeren per minuut is rechtvaardiger omdat je dan exact betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt. De afrondingen die nu gedaan worden vallen eigenlijk altijd uit in het nadeel van de consument.” De VVD wil er wel voor waken dat parkeertarieven hierdoor nog verder omhooggaan. De PvdA zal het wetsvoorstel voor betalen per minuut opnieuw op de agenda zetten. De verwachting is dat er dit keer wel een Kamermeerderheid is.
Attje Kuiken reageert in Meldpunt op een reportage met advocaat Richard Korver die in de Amsterdamse parkeergarageIJDock twee uur parkeren moest afrekenen terwijl naar zijn mening de zestigste minuut nog niet eens was ingegaan. “Dat is mij een brug te ver”, aldus Korver.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 23 oktober om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl