Hilversum,
18
april
2019
|
13:45
Europe/Amsterdam

Prinses Laurentien van Oranje in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 22 april om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 22 april zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In deze aflevering wordt prinses Laurentien van Oranje geportretteerd. Onder meer Jeroen Smit, Paul van Loon, en Carla Joosten beschrijven het leven en de carrière van de prinses. 

Prinses Laurentien van Oranje was de eerste burgerprinses aan het hof toen ze in 2001 het jawoord gaf aan prins Constantijn. Haar vader Laurens Jan Brinkhorst, goede vriend Jeroen Smit, gelauwerd kinderboekenschrijver Paul van Loon, collega Daisy Mertens en journaliste Carla Joosten schetsen een beeld van het leven en de carrière van de prinses.

Ze schetsen het beeld van iemand die bijna niet kan stoppen met werken als het gaat om haar sociale projecten. Prinses Laurentien heeft bijvoorbeeld kinderraden opgezet, maar ze is vooral bekend van haar inzet om analfabetisme en laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. Een passie die zij al heel jong ontwikkelde toen zij journalistiek studeerde aan de Universiteit van Berkeley in Californië. Als studente trok ze op met straatprostituees en zwervers. Goede vriend Jeroen Smit: “Ze werd gegrepen door het idee dat je in Amerika zomaar ineens alles kwijt kunt raken en in de goot kunt belanden. Ze wilde per se met de mensen zelf in gesprek. Daar is haar hartstocht rond analfabetisme ontstaan. De schaamte en het verdriet dat daar achter schuilgaat.”

Volgens kinderboekenschrijver Paul van Loon ziet Laurentien zichzelf als verhalenverteller. Hij schreef samen met haar twee sprookjesboeken, maar er mocht geen prinses in voorkomen van Laurentien. Van Loon: “Ze houdt zich aan de regeltjes, maar is revolutionair in haar gedachten.”

Met haar gezin leidt ze een betrekkelijk normaal leven in Den Haag. Er moet gewerkt worden, want er moet brood op de plank komen. Ze kan moeilijk nee zeggen en heeft dan ook een overvolle agenda. Vader Laurens Jan: “Ik zeg wel eens: werk je niet te hard? Dan zegt ze: pap, ik ben ook al de vijftig voorbij, dus ik kan op mezelf letten.”

Als ze geen prinses was geweest, dan zou ze dit werk ook doen, menen vrienden en bekenden. Of zoals journaliste Carla Joosten het zegt: “Ze doet heel erg haar best. Ze wil echt iets neerzetten.”

Door Andere Ogen - Prinses Laurentien van Oranje
Maandag 22 april
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |