Hilversum,
03
oktober
2018
|
08:20
Europe/Amsterdam

Özcan Akyol in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 8 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 8 oktober om 20.25 uur op NPO 2 staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van Özcan Akyol. Zijn leven wordt geschetst door Fidan Ekiz, Matthijs van Nieuwkerk, Mai Spijkers en zijn echtgenote Anna. 

De aflevering van Door Andere Ogen toont een portret van schrijver, columnist en tv-maker Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus. Hij had een moeilijke jeugd, een dramatische band met zijn vader en een literaire bliksemcarrière, die begint in de gevangenis van Scheveningen, waar hij de dagen in beperking doorbrengt. Een cipier brengt hem in aanraking met boeken, variërend van Baantjer tot Celine. Het begin van succesvol schrijverschap.

Goede vriend en collega Matthijs van Nieuwkerk, uitgever en vriend Mai Spijkers en zijn vrouw Anna van den Bremer schetsen een beeld van Akyol. Onder andere de impact van de dreigementen die volgden op uitzending van de tv-serie De Neven van Eus komt aan bod. De felle reacties leidden ertoe dat Akyol en zijn gezin zich in hun eigen huis niet meer veilig voelden. Matthijs van Nieuwkerk: “We weten niet half aan welke krachten en sentimenten Özcan is blootgesteld. Dat soort bedreigingen raakt de diepste kern van jezelf.”

Akyol wil weten wie de personen zijn achter de dreigementen en waarom zij het stuurden. Hij is van plan om personen die hem via de sociale media hebben bedreigd, op te sporen en te ontmaskeren. Zijn echtgenote Anne: “Hij kan zich niet voorstellen, dat de figuren achter de bedreigingen, daadwerkelijk zo kwaadaardig zijn als uit hun berichten blijkt. Dat wil hij onderzoeken.”

Behalve Matthijs van Nieuwkerk, Anna van den Bremer en Mai Spijkers is ook de publiciste Fidan Ekiz aan het woord. Fidan, net als Eus van Turkse origine, beschrijft haar collega als “eerlijk, scherp, soms zelfs bot, maar daarachter zie ik een wereld vol melancholie.

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - Özcan Akyol
Maandag 8 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl