Hilversum,
22
juli
2016
|
14:35
Europe/Amsterdam

Oud-Goldman Sachs-topman in toezicht Nederlandsche Bank

Vrijdag 22 juli

De Nederlandsche Bank heeft een oud-directeur van de controversiële zakenbank Goldman Sachs benoemd in het toezicht op Nederlandse pensioenfondsen. De zakenbank is in opspraak, omdat het de pensioenfondsen ABP en Pensioenfonds Vervoer voor honderden miljoenen euro’s benadeelde.

Dat maakt het MAX-programma Zwarte Zwanen vanavond bekend in een serie over pensioenbeleggers. Oud-Goldman Sachs-directeur Marc van Heel werkt sinds maart dit jaar bij het ‘Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen’ van DNB. Van 2010 tot 2014 leidde hij de Benelux-tak van Goldman Sachs Asset Management.

Pensioenfonds Vervoer stelt dat het door Goldman Sachs voor 250 miljoen euro is benadeeld. Zwarte Zwanen volgt een aantal vrachtwagenchauffeurs die tot vandaag tevergeefs naar hun verdwenen geld speuren. Ook pensioenfonds ABP werd door Goldman Sachs bedrogen. Beide pensioenfondsen voerden jarenlang lopende rechtszaken tegen de zakenbank. Die werden met geheime schikkingen afgerond.

Over de geheime schikking met Pensioenfonds Vervoer zegt toezichthouder DNB, bij monde van directeur Frank Elderson, de inhoud niet te kennen. In het vorige week uitgezonden deel 4 van Zwarte Zwanen zei staatssecretaris Jetta Klijnsma al dat geheime schikkingen tussen pensioenfondsen en door hen benoemde vermogensbeleggers´niet deugen´.

Waarom stelt De Nederlandsche Bank een oud-Goldman Sachs-man als medewerker aan? Tegenover MAX verklaart DNB: ‘Marc van Heel heeft brede praktijkervaring opgedaan bij zowel nationale als internationale bedrijven. In algemene zin nemen wij regelmatig medewerkers uit de financiële sector aan, omdat zij kennis en ervaringen uit de praktijk meebrengen.´

DNB-medewerker Marc Van Heel zegt over zijn nieuwe werk voor DNB: ‘Dit past in mijn streven om mijn ervaring -na 30 jaar in diverse functies in vermogensbeheer- te delen in een ander domein en met jonge mensen die veel kennis, maar niet altijd ervaring hebben.’

Zwarte Zwanen 5 wordt vanavond, vrijdag 22 juli bij MAX uitgezonden op NPO 2 om 20.55 uur.