Hilversum,
18
maart
2022
|
12:10
Europe/Amsterdam

Orkest voor de Vrede geeft benefietconcerten voor opvang Oekraïense vluchtelingen in Moldavië

De Nederlandse dirigent Jeroen Weierink organiseert in samenwerking met Stichting MAX Maakt Mogelijk vijf benefietconcerten voor Oekraïne. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ‘Orkest voor de Vrede’ bestaat grotendeels uit Nederlandse musici die hun roots in Oekraïne en Rusland hebben. Musici, solisten, dirigent en de concertzalen werken allemaal belangeloos mee. De gehele opbrengst komt ten goede aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.

Initiatiefnemer Jeroen Weierink is dirigent van het befaamde Charkov City Opera & Ballet. Met dit gezelschap reisde hij de laatste zes jaar door Europa met tal van bekende opera’s: Verdi, Bizet en Puccini. Tevens waren zij op vele plaatsen te horen met grote oratoria van onder anderen Mozart, Dvorak, Beethoven en Gounod. In 2015 dirigeerde Jeroen in de kathedraal van Kiev het officiële herdenkingsconcert voor de MH17-ramp, in aanwezigheid van de Oekraïense President en zijn gasten.

Orkest voor de Vrede
Weierink stelde speciaal voor deze benefietconcerten een orkest samen dat bestaat uit Nederlandse musici met roots in Oekraïne of Rusland. Zij hebben hun sporen verdiend in orkesten als het Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Speciale gastsolisten zijn de jonge internationaal vermaarde solisten Dana Zemtsov (altviool) en Michael Foyle (viool) in de Sinfonia Concertante van Mozart.

Ook op het programma staan de Elégie uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski, Symfonie nr. 29 van Mozart en het Larghetto uit de Strijkersserenade van Elgar. Ook wordt er een kort werk van de Oekraïense componist Lyatoshynsky ten gehore gebracht. De solopartij wordt gespeeld door de Oekraïense Katja Dirven.

De concerten vinden plaats op:
- zaterdag 26 maart om 20.00 uur in de Oude Kerk te Maasland.
- zondag 27 maart om 20.00 uur in DeLaMar te Amsterdam.
- maandag 28 maart om 20.00 uur in het AFAS Theater te Leusden.
- dinsdag 29 maart om 20.00 uur in Schouwburg Amphion te Doetinchem.
- woensdag 30 maart om 20.00 uur in de Schouwburg te Deventer.

Kaarten à 25 euro zijn verkrijgbaar via de zalen of de Nationale Theaterkassa (NTK.nl/0900-9203). Meer informatie vindt u op MAXMaaktMogelijk.nl of NTK.nl.

Na afloop van de concerten is het ook mogelijk om ter plaatse een gift te doen aan MAX Maakt Mogelijk ten behoeve van de vluchtelingen uit Oekraïne.