Hilversum,
30
juni
2021
|
11:35
Europe/Amsterdam

Opnieuw bij MAX: We zijn er Bijna! in Italië

Maandag 12 juli t/m vrijdag 16 juli

Martine van Os reist mee met een groep van 44 kampeerders, tijdens hun reis naar de hak van de laars in Italië. Met caravan of camper maken ze een tocht van ruim vierduizend kilometer naar het zonnige zuiden. We zijn er Bijna! in Italië is van maandag 12 t/m vrijdag 16 juli Om 19.00 uur opnieuw te zien bij MAX op NPO 1.

De kampeertocht begint in de stad Bologna en gaat via de Adriatische kust naar de meest zuidelijke punt in de hak van de Italiaanse laars. Dit gebied, Puglia, is nog steeds een onontdekt stukje Italië. De kampeergroep bestaat uit twintig echtparen en vier alleenstaanden. Bijna vijf weken lang trekken ze met elkaar op. De reis wordt begeleid door het Vlaamse echtpaar Lut en Willy.

Aflevering 1 - 12 juli, 19.00 uur, NPO 1
De reis van meer dan 4000 kilometer begint op een stadscamping aan de rand van Bologna. Begeleiders Lut en Willy verwelkomen de kampeerders met koffie en koek, zodat de groep uitgebreid kennis met elkaar kan maken. Vervolgens reist het gezelschap verder naar Novafeltria. Martine van Os maakt onderweg kennis met weduwnaar Joop. Hij wil niet bij de pakken neer gaan zitten en besloot daarom mee te gaan met deze reis. Lut en Willy maakten deze reis al drie keer eerder en kennen de mooie plekjes. Voor de groep hebben zij een uitje bedacht: een exclusieve rondleiding door een klein houten theatertje in de buurt. Iets waar de gehele groep wel oren naar heeft. Voor de overige vrije dagen maken zij een dagkrant met informatie over de bezienswaardigheden in de buurt. Ook de befaamde jeu de boules-competitie gaat van start. En er staat veel op het spel: de gouden beker!

Aflevering 2 - 13 juli, 19.00 uur, NPO 1
De dag begint vol hectiek voor de groep in Italië. Er is een wielerwedstrijd gaande en het parcours ligt precies op de route van de kampeergroep. De coureurs trekken zich minder van de caravanrijders aan dan andersom. Na de tocht van bijna 230 kilometer arriveert de groep op de camping in de bergen en staat er een excursie op het programma naar het stadje Spoleto, bekend om een imposant aquaduct uit de 14e eeuw. De volgende dag genieten de kampeerders van een vrije dag. De dag begint muzikaal voor Joke en Ernst. De twee hebben verschillende instrumenten meegenomen, want ze maken graag samen muziek. Ria en Ger bezoeken op hun vrije dag het dorp Visso, vlakbij de camping. Dit dorp werd, net als de rest van Umbrië, in 2016 zwaar getroffen door een aardbeving. Dit dorp ligt nog steeds in puin en het leger is met graafmachines het puin aan het opruimen. Visso lijkt een spookstad. De bewoners wonen in containers aan de rand van het dorp. Ria en Ger hebben in Limburg ooit ook een aardbeving meegemaakt. Vooral het enge geluid van de rommelende aarde is hen bijgebleven. De groep vervolgt hun reis de volgende dag naar een grote strandcamping aan de Adriatische kust. Een enkeling waagt zich al in het zeewater. En zoals altijd aan het eind van een reisdag, wordt er naar hartenlust een potje jeu de boules gespeeld. Na een nacht op de nieuwe camping, doen de reizigers het een dagje rustig aan. Er is een kledingmarkt in Giulianova, een paar kilometer verderop. Terwijl Oda op jacht gaat naar koopjes, vertelt Friso over zijn verleden in de mode-industrie. Omdat hij vroeger na zijn schooltijd niet wist wat hij wilde worden, maar graag talen wilde leren spreken, is hij gaan werken voor een Italiaans modehuis dat hem als verkoper van chique pakken in verschillende landen bracht. De mode die voor één euro op de markt wordt verkocht, kan hem niet bekoren.

Aflevering 3 - 14 juli, 19.00 uur op NPO 1
De reizigers gaan op excursie naar het stadje Ascoli Piceno. Daar bezoeken zij de kathedraal en dwalen ze door de smalle straten. De gids noemt de wandeling een ‘emotionele beleving’. Na een culturele dag reist de groep verder. Om de volgende camping te bereiken, moeten de vakantiegangers een prachtige route door de bergen rijden. Reiziger Louise is jarig en dat wordt uitgebreid gevierd met een hapje, een drankje én muziek! De groep bezoekt deze aflevering ook Monte Cassino, een klooster boven op een berg. Vanuit dit klooster wisten de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de geallieerde troepen tegen te houden. Het klooster had een militair strategisch belangrijke functie: vanaf het klooster kon elke beweging in het dal in de gaten worden gehouden. Uiteindelijk hebben de Geallieerden de plek veroverd. Dit alles ten koste van vele mensenlevens. Het waren Poolse soldaten die een doorbraak wisten te forceren. Om hen te eren is aan de voet van het klooster een Poolse militaire erebegraafplaats. De groep is er stil van. De volgende dag geniet iedereen van een vrije dag. Een grote groep gaat de bergen in voor een wandeling, anderen blijven op de camping voor een rustige middag. Na de vrije dag trekt de karavaan verder naar de Adriatische kust. Irene heeft snel last van hoogtevrees en ziet als een berg op tegen de bergetappe. Gelukkig komt iedereen zonder problemen op de camping aan. Daar gaat het toch nog mis. De camping heeft kleine staanplaatsen en voor grote Hollandse caravans is dat lastig manoeuvreren. Een grote boom wordt even over het hoofd gezien en maakt schade aan de caravan van Fred en Nele.

Aflevering 4 - 15 juli, 19.00 uur, NPO 1
De groep bezoekt de hoofdstad van Puglia: Bari. In de smalle straatjes zitten de vrouwen van Bari – net als hun moeders en grootmoeders dat deden – buiten voor de deur pasta te maken. De typische pasta van deze streek is Orecchiette, die de vrouwen van Bari volgens traditie buiten op straat maken. Vliegensvlug maken ze kleine oorschelpjes van de slierten pasta. Andere belangrijke bezienswaardigheid is de Sint Nicolaas Basiliek. Hier liggen de relieken van Sint Nicolaas. Zijn graf wordt door duizenden bedevaartgangers van verschillende religies bezocht. Sint Nicolaas is niet alleen voor Rooms-Katholieken, maar ook voor Orthodox-gelovigen een beschermheilige. Dan volgt een een reisdag. De groep trekt weer verder en reist van Monopoli nog zuidelijker de hak van de laars in, naar Gallipoli. De hak van de laars staat bekend om de eeuwenoude olijfgaarden, maar die staan er treurig en verdord bij. Al een aantal jaar teistert een bacterie de knoestige bomen en veel boomgaarden hebben deze bacterie-aanval niet overleefd. Voor de olijfboeren in Zuid-Italie is het een zware economische slag. Tien miljoen bomen zijn definitief verloren gegaan.

Aflevering 5 - 16 juli, 19.00 uur, NPO 1
De groep staat op een strandcamping in Baia Domizia. Vanuit de hak van de laars reizen ze weer noordwaarts. Er is een excursie naar Napels en de groep brengt een bezoek aan Ercolano. Net als Pompei is deze Romeinse stad in 79 na Christus door de uitbarsting van de Vesuvius verwoest. Vierduizend mensen woonden in deze havenstad en de meesten overleefden de vulkaanuitbarsting niet. Anders dan in Pompei is Ecolano niet verwoest door hete as en puimsteen, maar door een langzaam aanzwellende lavastroom. Hierdoor zijn de huizen beter bewaard gebleven dan in Pompei.Een van de deelnemers van de kampeerreis - Ernst - is als archeologisch tekenaar betrokken geweest bij de opgravingen van Ercolano. Hij was er jaren geleden bij toen in deze oude havenstad de lijken werden gevonden van de inwoners die richting zee waren gevlucht, maar de hete lavastroom niet konden ontwijken.In deze laatste aflevering vindt ook de jeu de boules-finale plaats, en zetten alle deelnemers zich in om op de bonte avond begeleiders Lut en Willy in het zonnetje te zetten.