Hilversum,
24
juni
2021
|
16:27
Europe/Amsterdam

Opnieuw bij MAX Professors op Pad

Vanaf maandag 19 juli

Vanaf maandag 19 juli om 10.15 uur op NPO 2 zendt MAX het tweede seizoen Professors op Pad opnieuw uit. In dit bijzondere MAX-programma neemt prof. mr. Pieter van Vollenhoven, samen met zijn collega en goede vriend prof. dr. Joop Schaminée, de kijker mee op een boeiende ontdekkingsreis door de prachtige natuur die Nederland te bieden heeft. In het nieuwe seizoen worden de Gelderse Poort, het Lauwersmeer, De Hoge Veluwe, de Oosterschelde, Zuid-Limburg en het Naardermeer aangedaan.

Aflevering 1: De Gelderse Poort – maandag 19 juli om 10.15 uur op NPO 2
Het uiterwaardengebied De Gelderse Poort bij Nijmegen aan de Waal laat een bijzonder stukje natuur zien, met onder andere de hoogste rivierduin in Nederland. Het gebied is een overstromingsgebied dat bij te hoog water de Waal de ruimte geeft om uit zijn oevers te treden. Een tocht van de professors langs de Waal en door het ooibos brengt ons niet alleen bij de vele vogels die er verblijven, maar laten ons ook de vele nog bloeiende planten in het najaar zien.

Aflevering 2: Lauwersmeer - maandag 25 juli om 10.15 uur op NPO 2
In het hoge noorden van ons land ligt het Lauwersmeer; een gebied dat vroeger nog Waddenzee was. Voor de veiligheid is dit gebied, door de vele overstromingen in het verleden, met een dijk afgesloten van zee. Het Lauwersmeer heeft tijd nodig gehad om van zout water naar zoet water te gaan en om nu meerdere landschappen te laten zien. De professors ontdekken het gebied samen met een boswachter, zowel op het land, als op het meer.

Aflevering 3: De Hoge Veluwe - maandag 2 augustus om 10.15 uur op NPO 2
In de aflevering over De Hoge Veluwe gaan de professors écht op safari. Samen met de boswachter gaan de heren op zoek naar de moeflons, die al 100 jaar hier rondlopen. De prachtige dieren lenen zich zeer om te fotograferen. Daarnaast is het bronsttijd bij de edelherten tijdens het bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De paddenstoelen laten zien dat het najaar is ingetreden.

Aflevering 4: Oosterschelde – maandag 9 augustus om 10.20 uur op NPO 2
In deze aflevering bezoeken prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prof. dr. Joop Schaminée de plek waar in 1953 de Watersnoodramp is begonnen met een dijkdoorbraak. Vanuit De Schelphoek worden de professors meegenomen naar een bijzondere plek, waar iedereen kan zien hoe mooi het onderwaterleven in de Oosterschelde is. Vlakbij het Watersnood Museum, in de branding, treffen ze de ‘onderwater tuinen’ aan, die bij hoogwater vollopen met water en bij laagwater vol blijven staan met water uit de Oosterschelde. In de bakken is te zien wat er allemaal in de Oosterschelde leeft.

Aflevering 5: Zuid-Limburg – maandag 16 augustus om 10:20 uur op NPO 2
In de vijfde aflevering bezoeken de professors het heuvellandschap in het meest zuidelijke deel van het land rondom Slenaken in het Gulpdal. Samen met boswachter Niki Jasper gaan de twee vrienden op zoek naar de Hazelmuis. Deze muis wordt, vanwege zijn lange staart, het aapje van het zuiden genoemd.

Aflevering 6: Naardermeer – maandag 23 augustus om 10.20 uur op NPO 2
In alweer de laatste aflevering van dit seizoen worden prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prof. dr. Joop Schaminée door boswachter Luc Hoogenstein met de boot meegenomen naar het Naardermeergebied. Een bijzonder laagveengebied met open plassen, moerasbossen, rietlanden met trilveen en hooilanden op het zeer moerassige veen. De professors wagen zich er zelfs aan om een stap te zetten op het verraderlijk uitziende trilveen. Ook krijgen de professors de gelegenheid om een aantal uilen terug uit te zetten in de natuur, na een benodigd verblijf in het Vogelhospitaal Naarden.

Over het programma Professors op Pad
Dat natuur en fotografie goed samengaan, laat prof. mr. Pieter van Vollenhoven als enthousiast natuurfotograaf graag zien. In de natuurserie Professors op Pad bekijken we de Nederlandse natuur door de lens van de heer Van Vollenhoven. Prof. dr. Joop Schaminée weet als botanicus van alles over het landschap, alle bloemen, bomen en planten. Samen trekken de twee natuurliefhebbers door zes bijzondere Nederlandse natuurgebieden om te observeren, te ervaren en te vertellen.

Professors op Pad (6 afleveringen)