Hilversum,
25
oktober
2017
|
16:26
Europe/Amsterdam

Operatie Live: borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker

Woensdag 1 november om 21.25 uur op NPO 1

Dionne Stax presenteert compleet vernieuwd Operatie Live

Operatie Live van MAX is terug én vernieuwd! Op woensdag 1 november om 21.25 uur op NPO 1 krijgt Nederland de mogelijkheid om over de schouders van deskundige chirurgen mee te kijken bij een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker. Voor het eerst in Operatie Live geven gerenommeerde artsen diverse colleges én introduceert MAX een tweede scherm, waarmee kijkers de operatie door de ogen van de chirurg kunnen volgen.

Borstkanker wordt algemeen beschouwd als de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de zeven vrouwen krijgt in de loop van het leven hiermee te maken. Het vertrekpunt van de uitzending is een interactief college dat in de centrale hal van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein geleid wordt door Dionne Stax. Chirurgen nemen de kijker thuis mee in de wereld van de patiënt en de betreffende operatie. Ook zal Dionne vragen vanuit het aanwezige publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiekamer.

Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit twee delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn. Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie.Ook te gast is professor Phillip Blondeel, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij was de eerste plastisch chirurg in Europa die deze operatie uitvoerde. In Operatie Live geeft Blondeel een college over de toekomst van dit soort operaties.

Tweede scherm
Nieuw bij deze editie van Operatie Live is het tweede scherm. Op www.maxvandaag.nl/operatielive is het mogelijk om rechtstreeks door de ogen van plastisch chirurg Erik Zonnevylle mee te kijken. Tijdens de operatie draagt hij een hoofdcamera.

Exclusieve webvideo’s
Voorafgaand aan de uitzending zal op www.maxvandaag.nl/operatielive een aantal webvideo’s beschikbaar komen. Zo neemt Dionne alvast een kijkje in de operatiekamer, stellen de behandelend arts en het operatieteam zich voor én zijn er drie korte portretten van vrouwen die een vergelijkbare operatie hebben ondergaan te zien. Hoe gaat het nu met hen?

After Talk
Direct na de uitzending van Operatie Live gaan we door op themakanaal NPO Best. Dionne praat verder met plastisch chirurg Erik Zonnevylle die dan net klaar is met de operatie. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan vrouwen die eenzelfde operatie ondergingen vanwege borstkanker of dragerschap van het gen BRCA+.

Operatie Live
Woensdag 1 november om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax
Tweede scherm via: www.maxvandaag.nl/opertatielive

Operatie Live Aftertalk
Direct na uitzending op NPO Best
Via www.npobest.nl, Ziggo kanaal 311 en KPN kanaal 58

#OperatieLive | www.facebook.com/operatielive