Hilversum,
26
april
2019
|
17:48
Europe/Amsterdam

Omroep MAX herhaalt Recht van Spreken met Johan Witteveen

Maandag 29 april

Aanstaande maandag 29 april om 16.30 uur op NPO 1 zendt MAX opnieuw Recht van Spreken met Johan Witteveen uit. Dit in verband met zijn overlijden. In Recht van Spreken bespreekt Johan Witteveen samen met presentator Elles de Bruin zijn veelbewogen loopbaan.

Witteveen gold als een briljant econoom met een bijzondere inslag. Hij mediteerde dagelijks al meer dan tachtig jaar. Het mediteren is de grondslag van de Soefileer, die Witteveen zijn leven lang aanhing. De Soefileer is een mystieke stroming die het beste van alle wereldgodsdiensten in zich probeert te verenigen. Witteveens religieuze overtuiging heeft zijn leven gekleurd. Het mediteren hielp hem overeind te blijven in hectische periodes.

Witteveen volgde, ondanks zijn hoge leeftijd, dagelijks de actuele politiek. Hij was kritisch over het straffe bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte. “Ze hadden meer moeten investeren. Daar was een prachtige gelegenheid toe, want de rente is uitzonderlijk laag.” Volgens Witteveen had het kabinet het tweede Deltaplan versneld moeten uitvoeren: “Dat is absoluut nodig en als je het nu doet, hoeft dat later niet en dan heb je de begroting voor later weer ontlast.” Witteveen heeft Rutte zijn aanbevelingen destijds persoonlijk verteld, maar Rutte was niet geïnteresseerd.

Nog maandelijks zag Johan Witteveen zijn collega’s uit het kabinet-De Jong (1967 – 1971). De oud-ministers Udink, Nelissen, Witteveen, staatssecretaris Grosheide en premier Piet de Jong lunchten maandelijks in Wassenaar. Ze namen dan de ouderdomskwalen én de actuele politiek door.Deze uitzending werd voor het eerst uitgezonden op 1 juli 2015.

Recht van Spreken
Maandag 29 april om 16.30 uur op NPO 1
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl