Hilversum,
27
oktober
2020
|
17:03
Europe/Amsterdam

Nu te beluisteren: aflevering 1 van Opvliegers

De 8-delige MAX/NPO Radio 1 podcast Opvliegers is vanaf nu overal te beluisteren. In de podcast duikt de 57-jarige programmamaker Elles de Bruin in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang haar leven de afgelopen jaren zo op z’n kop gezet? In de podcast haar eigen verhaal, maar ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen. De eerste aflevering gaat over ‘het taboe menopauze’.

Elles vertelt haar eigen verhaal en spreekt met experts en andere vrouwen. Naar schatting zitten 1,5 miljoen vrouwen in de overgang, waar Elles er één van is. Toch is het onderwerp niet bespreekbaar. Dat taboe wil Elles doorbreken en heeft het dus wél over de lichamelijke en psychische klachten. Actrices Medina Schuurman en Isa Hoes komen aan het woord in de podcast die een boek schreven over de overgang.

Ook horen we Lily Koopmans. Zij heeft jarenlang geworsteld met overgangsklachten en werd niet serieus genomen door artsen. “De overgang hoorde wel bij de vrouw, maar er werd niet over gesproken.” Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw vind dat de overgang nog steeds in verband wordt gebracht met zwakte, met een verlies van jeugd, aantrekkelijkheid en inzetbaarheid. “Als we er zo over blijven denken, gaan we dat gevoel niet veranderen."

In deze aflevering zegt prof. dr. Herman Depypere dat we nog maar kort gewend zijn aan vrouwen in de overgang. Vrouwen werden namelijk niet ouder dan 50 jaar en kwamen dus vaak niet in de menopauze. De levensverwachting is nu toegenomen, dus heeft de samenleving er wel mee te maken.

Elke week komt er een nieuwe aflevering van de 8-delige podcast Opvliegers beschikbaar op de NPO Radio 1 app en website, de NPO Luister APP, Spotify en alle andere bekende streamingsdiensten.

MAX: Opvliegers
Presentatie: Elles de Bruin
8 afleveringen
www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl