Hilversum,
18
juli
2018
|
11:58
Europe/Amsterdam

nieuwe uitzendgegevens De Kunstdetective

 

Aflevering 2 – dinsdag 24 juli, 21.10 uur, NPO 2
Kunstdetective Arthur Brand gaat op zoek naar de gestolen kunst van het Scheringa Museum. In 2009 werd in het museum een gewapende overval gepleegd, waarbij twee schilderijen van bankier Dirk Scheringa werden gestolen. Arthur Brand duikt in de zaak. Voor het eerst praten Scheringa en zijn rechterhand Klaas Wilting openlijk over de zaak en onthullen spectaculaire achtergronden.

Aflevering 3 – dinsdag 31 juli, 21.10 uur, NPO 2
In de derde aflevering van De Kunstdetective reist Arthur Brand af naar de Oekraïne. In het Oost-Europese land gaat hij op zoek naar kunst die gestolen is het uit het Westfries museum in Hoorn. In 2005 werden onder andere 24 schilderijen gestolen. Arthur komt in contact met een militieleider die zegt de stukken in bezit te hebben. Maar ook de gevreesde Oekraïense geheime dienst, de SBU, is bij de zaak betrokken en dat brengt Brand in een netelige situatie.

Aflevering 4 – dinsdag 7 augustus, 21.10 uur, NPO 2
Tijdens de grootste kunstroof van de geschiedenis stalen de nazi’s honderdduizenden kunstwerken van joden die daarna werden vermoord. The Monuments Men, een eenheid van het Amerikaanse leger, vond in een zoutmijn in Duitsland 40.000 kunstwerken, die daar door de nazi’s waren verborgen. Ze hebben veel terug kunnen geven aan de nabestaanden, maar niet alles. Arthur bijt zich vast in de zaak van een bijzonder schilderij; een portret van een vrouw wiens glimlach precies lijkt op die van de Mona Lisa.

Aflevering 5 – dinsdag 14 augustus, 21.10 uur, NPO 2
In aflevering 5 van De Kunstdetective duikt Arthur Brand in de zaak R69-32. Dit schilderij van de Nederlandse kunstenaar Jan Schoonhoven werd in 2013 gestolen tijdens een museumkraak in Venlo. Drie maanden later werd het een kwartslag gedraaid aangeboden aan Sotheby’s in Londen. Bovendien werd het nummer op de achterkant veranderd van R69-32 in R69-39. Het meest gerenommeerde veilinghuis ter wereld had niets in de gaten. Maar de tussenpersoon voelt de hete adem van de politie in zijn nek en wendt zich tot kunstdetective Arthur Brand.

Aflevering 6 – dinsdag 21 augustus, 21.10 uur, NPO 2
In 1974 viel Turkije Cyprus binnen. Turkse militairen vernielden honderden kerken en stalen iconen en mozaïeken. Veel van deze kunst werd later teruggevonden, maar niet alles. Met behulp van een handelaar ‘X’ gaat Arthur op zoek naar de laatste stukken. Er is echter één probleem: X is op de vlucht voor Interpol. Slaagt kunstdetective Arthur Brand in zijn missie voordat X achter de tralies verdwijnt?

De Kunstdetective
Dinsdag 24 juli t/m 21 augustus
Om 21.10 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentaires | #kunstdetective