Hilversum,
16
mei
2023
|
05:55
Europe/Amsterdam

Nieuwe serie op MAX Vandaag: Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem

Door de eeuwen heen hebben verschillende bouwstijlen hun intrede gedaan in ons land. Het resultaat is: steden vol prachtige gevels, markante huizen, kerken en andere gebouwen die met recht kunstwerken genoemd mogen worden. In de online serie Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem de kijker mee langs deze parels van de stad en vertelt meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst. De vijfdelige serie is te bekijken via MAXVandaag.nl. Vanmiddag zit Paul Rem bij Tijd voor MAX om meer te vertellen over deze online serie waarin de schoonheid van diverse bouwstijlen centraal staat.

In elke aflevering van Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem staat een stad en bouwstijl centraal. In deze serie bezoekt Paul Rem de steden Groningen, Hoorn en Enkhuizen, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Wat zie je als je naar de gevels kijkt? Hoe herken je historische bouwstijlen? Wat is de functie van een bepaalde stijl en wat zegt het over het gebouw en de tijd waarin het is gebouwd? Paul neemt ons mee langs deze parels van de Nederlands bouwkunst.

Italiaanse renaissance in Groningen
De Italiaanse renaissance bouwstijl heeft een belangrijke invloed gehad in Groningen. Maar ook de gotische en klassieke bouwstijlen zijn terug te vinden in de stad. Zo blijkt het provinciehuis in Groningen overeenkomsten te hebben met het Colosseum in Rome en zijn er elementen van Romeinse aquaducten verwerkt in het Prinsenhof. Hoe dat zit legt Paul Rem uit aan de hand van voorbeelden.

Lodewijk XIV-stijl in Hoorn en Enkhuizen
In Hoorn en Enkhuizen laat Paul zien dat ook in Nederland de Lodewijk XIV-stijl terug te vinden is in de gevels van huizen. Deze pompeuze Franse hofstijl van de Franse Zonnekoning is ook in ons land zichtbaar. In Enkhuizen, waar Paul een uniek kijkje neemt in het Snouck van Loosenhuis, ziet u een waar mini-Versailles.

Gotiek in Utrecht
De gotische bouwstijl is terug te vinden in Utrecht met de Domkerk als pronkstuk. Paul geeft een rondleiding door de kerk en krijgt toegang tot plekken waar we normaal niet mogen komen. Via de kleine galerijen, het triforium, neemt hij de kijker mee naar waar niemand zomaar mag komen: het dak van de Domkerk.

Neoclassicisme in Haarlem
De Noord-Hollandse stad Haarlem staat bol van het neoclassicisme, de architectuur van de late 18e eeuw. En ook hier zijn de Lodewijk de XIV, XV en XVI-stijlen terug te zien in de gevels en deuren van de panden in de stad. Wie Haarlem bezoekt kan niet om het Teylers Museum heen. Een architectonische hoogtepunt van de stad, net als het adembenemend mooie Teylers Hofje, ‘verstopt’ achter een prachtige toegangspoort. 

Amsterdamse School in Amsterdam
Eén van de bekendste gebouwen waarbij de bouwstijl van de Amsterdamse School goed tot uiting komt is het Scheepvaarthuis. Paul Rem neemt een kijkje in het gebouw, met een indrukwekkend trappenhuis vol bijzondere details. Na de bouw van het Scheepvaarthuis, is deze bouwstijl van grote invloed op de bouw in Amsterdam. Het Gele Blok van architect Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen is daar een goed voorbeeld van. 

Kijk voor meer informatie over Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem op onze perssite.

Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem
Vanaf dinsdag 16 mei te zien via MAXVandaag.nl
Presentatie: Paul Rem 

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ Twitter.com/OmroepMAX