Hilversum,
23
mei
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe serie bij MAX: Bomb Girls (V.A. 16 JUNI)

Hilversum, 23 mei 2014 – MAX zendt vanaf 16 juni om 17.10 uur op NED2 het eerste seizoen van de dramareeks Bomb Girls uit. Een verhaal over een groep vrouwen die niet alleen vecht voor de vrijheid van Europa, maar ook voor hun eigen zelfstandigheid. In een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Het tweede seizoen (12 afleveringen) wordt aansluitend uitgezonden van 23 juni tot 6 juli.

Aflevering 1 - maandag 16 juni 
Het is 1941. De Canadese mannen vechten aan het Europese front en laten het werk in de wapenfabrieken over aan hun vrouwen, vriendinnen en dochters. Gladys Witham komt uit een rijke familie, maar wil haar steentje bijdragen en neemt een kantoorbaantje bij Victory Munitions. Hier ontmoet ze de meiden van de Blue Shift, waaronder de ferme boerenmeid Betty, nieuwkomer Kate die een gewelddadig verleden ontvlucht en de sierlijke Vera. Aan het hoofd van de afdeling staat Lorna, die haar eigen problemen maskeert achter een strenge façade. Gladys ontdekt een nieuwe wereld, ze trotseert heimelijk haar familie en sluit zich aan bij de meiden. Maar is ze bestand tegen het harde werk?

Aflevering 2 - dinsdag 17 juni 
Gladys heeft het druk met haar dubbelleven: het werk op de fabrieksvloer en de dure feestjes van de high society. Dan wordt Victory Munitions getroffen door de explosie van een test-bom, waarbij een van de werknemers zwaargewond raakt. Manager Harold gaat op zoek naar een zondebok en alle vingers wijzen al snel in de richting van de meiden van de Blue Shift. Vastberaden om de meiden vrij te pleiten, starten Lorna en collega Marco allebei hun eigen onderzoek naar de oorzaak. Ondertussen probeert Kate om haar geheime identiteit te beschermen. Kan Gladys als buitenstaander ervoor zorgen dat de vrouwen samen een vuist maken en voor zichzelf opkomen?

Aflevering 3 – woensdag 18 juni
De gemoederen binnen Victory Munitions lopen hoog op door een onverwachte inspectie. Vastberaden om zichzelf te bewijzen, slaan de meiden van Blue Shift de handen ineen. Lorna maakt gebruik van de situatie om Marco uit de fabriek te laten zetten. Kate is hoofdverdachte van een reeks diefstallen en wordt verbannen naar de opslagruimte. Daar ontmoet ze een man die haar kennis laat maken met een fascinerende nieuwe wereld van muziek. Gladys probeert de werkelijke dief in een hinderlaag te lokken en komt zo achter een schokkend geheim…

Aflevering 4 – donderdag 19 juni
De meiden van Blue Shift krijgen de eer om de miljoenste bom van Victory Munitions te maken. Regisseur Russell Joseph zoekt naar het perfecte model voor zijn propagandafilm. Hij laat zijn oog vallen op Gladys, maar het management kiest voor iemand anders. Ondertussen neemt het geflirt op de werkvloer toe en legt Lorna een gedragscode voor aan Harold over de omgang tussen mannen en vrouwen. Gesterkt door Russell, vindt Gladys eindelijk de moed om James te confronteren met zijn verleden. Ze stuit echter op een onverwachte bekentenis.

Aflevering 5 – vrijdag 20 juni
Lorna kampt met schuldgevoelens vanwege haar affaire met Marco. Gelukkig komt er afleiding in de vorm van een telegram, daarin staat dat haar zoon Stanley een oorlogsheld is. Hierop besluit Harold dat Lorna moet spreken op Armistice Day; de dag dat de veteranen van de Eerste Wereldoorlog worden geëerd. Het geflirt tussen Gladys en soldaat Lewis Pine komt aan het licht wanneer haar man zijn brieven aan haar ontdekt. Door de verslechterde toestand van Archie moet Vera een keuze maken. Helpt ze een vriend in nood of voert ze haar eigen duistere plannen uit?

Aflevering 6 – zaterdag 21 juni
De ouders van Gladys brengen een onverwacht bezoek aan de fabriek, in een poging zich met haar te verzoenen. Maar op die manier wordt de geheime identiteit van Gladys onthuld aan de andere werknemers. Lorna vermoedt ondertussen dat haar affaire heeft geleid tot een ongewenste zwangerschap, iets waar ze haar eigen werkneemsters altijd voor heeft gewaarschuwd. Kate wordt onaangenaam verrast door de terugkomst van haar vader, die haar altijd heeft mishandeld. Betty steunt haar om voor zichzelf op te komen. Alles wordt echter op z'n kop gezet door het schokkende nieuws van de aanval op Pearl Harbor. De meiden moeten een levensbepalende keuze maken, in de wetenschap dat iedere dag hun laatste kan zijn..

Over Bomb Girls
In de Tweede Wereldoorlog vecht het Canadese leger niet alleen in Europa, ook aan het thuisfront is een vurige strijd gaande. Bomb Girls vertelt de opmerkelijke verhalen van een groep Canadeze vrouwen werkzaam in een wapenfabriek in Toronto ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Canadese vrouwen werken met gevaar voor eigen leven. Ondanks een grote verscheidenheid in afkomst en sociale klasse, komen deze vrouwen nader tot elkaar. In een angstige tijd, maar tegelijkertijd ook bevrijd van eerdere sociale beperkingen, maken zij allemaal persoonlijke veranderingen door.

MAX: Bomb Girls seizoen 1 (6 afleveringen)
Vanaf 16 juni om 17.10 uur op NED 2
www.omroepmax.nl