Hilversum,
11
september
2018
|
10:09
Europe/Amsterdam

Nieuwe reisserie bij MAX: De Ganges met Sue Perkins

Vanaf zaterdag 21 oktober om 20.15 uur op NPO 2

Vanaf zondag 21 oktober zendt MAX om 20.15 uur op NPO 2 De Ganges met Sue Perkins uit. Met haar humor, warmte en nieuwsgierigheid onderzoekt Sue Perkins in deze reisserie de veranderende levens van de mensen langs de Indiase rivier Ganges.

Presentator en comédienne Sue Perkins (bekend van The Great British Bake Off) volgt de loop van de rivier de Ganges van de bron tot aan de zee. Ze vertelt hiermee het verhaal van het moderne India. Voor 450 miljoen mensen is het water van de Ganges van essentieel belang voor voedselproductie en industrie. Maar nu de economie van India blijft groeien wordt de Ganges meer dan ooit bedreigd.

Sue begint haar reis hoog in de Himalaya bij de heilige bron van de rivier en reist door de agrarische en industriële gebieden van de vlakte van de Ganges. Ze bezoekt hier gezondheidsspa’s en duikt in de commercialisering van het hindoeïsme. Daarna reist Sue verder naar de heilige stad Varanasi. Hier komt ze in aanraking met de dodenrituelen. Ook gaat ze naar een school in Patna, waar vrouwen worden opgeleid tot engineers. In het zuiden onderzoekt Sue hoe de Bengaalse tijger wordt beschermd.

Aflevering 1 - zondag 21 oktober om 20.15 uur op NPO 2
In Rishikesh bezoekt Sue de Mahesh Maharishi Yogi Ashram, een plek die bekend werd door The Beatles. Het is een gezondheidsspa voor de ziel, waar men kan mediteren, spirituele begeleiding kan krijgen en kan ontgiften van de modern wereld. Sue wil weten waarom dit zo’n populaire plek is. In Haridwar, waar de Ganges de bergen verlaat, ontmoet ze een zakenguru die handelt in hindoeisme voor het grote publiek. Wat gebeurt er met spiritualiteit in de commerciële wereld? Tenslotte woont Sue een nachtelijke Ganga Aarti-ceremonie bij aan de oever van de Ganges. De liefde en devotie die hier aanwezig is, raakt Sue enorm.

Aflevering 2 - zondag 28 oktober om 20.15 uur op NPO 2
Op de vlakte van de Ganges botsen oude en nieuwe waarden. Dat geldt voor Varanasi maar ook voor de stad Patna, een stad die snel de Silicon Valley van India zal zijn. Hier ontdekt Sue ook hoe vervuild de rivier is. De oude stad Varanasi is voor Hindoes een belangrijke plaats. Sue wil hier de dodenrituelen van de Hindoes begrijpen en bezoekt de ‘hotels van de doden’, ziet hoe de doden haastig naar hun crematie worden gebracht en ontmoet een monnik die zijn ziel reinigt met een dagelijks bad in de Ganges terwijl hij zich inwrijft de as van de doden. Tenslotte bezoekt Sue de Manikarnika Ghat, een plaats waar de lichamen van de doden op open vuren worden verbrand, zodat hun ziel zich kan vrijmaken van het lichaam.

Aflevering 3 - zondag 4 november om 20.15 uur op NPO 2
Sue bezoekt een school in Patna waar vrouwen worden opgeleid tot engineers en reist daarna naar het platteland, waar talloze kleine boerderijen voor water afhankelijk zijn van de Ganges. In het zuiden onderzoekt Sue hoe de bedreigde Bengaalse tijger wordt beschermd. Ze verblijft op Bali Island, waar mensen samen moeten leven met de tijger en dat is zeker niet zonder gevaar. De eindbestemming van Sue is Saga Island, bij de monding van de rivier. Twee miljoen mensen wachten hier om in de Ganges te baden wanneer de zon opkomt.

De Ganges met Sue Perkins
Vanaf zondag 21 oktober
Wekelijks om 20.15 uur op NPO 2
Presentatie: Sue Perkins
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/OmroepMAX | @OmroepMAX