Hilversum,
16
maart
2022
|
09:51
Europe/Amsterdam

Nieuwe documentaire bij MAX: Gewond maar niet verslagen

Zondag 17 april

De documentaire Gewond maar niet verslagen volgt vier (ex-)militairen in aanloop naar de Invictus Games die in april in Den Haag worden gehouden. We volgen ze zowel in hun privéleven als tijdens het sporten. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde veteranen en militairen. De spelen worden dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd. Gewond maar niet verslagen is te zien op zondag 17 april om 18.10 uur bij MAX op NPO 1.

De intensieve weg die de vier deelnemers afleggen om Nederland tijdens de spelen te vertegenwoordigen staat centraal. Welke persoonlijke doelen willen zij bereiken, welke rol speelt sport in hun fysieke en mentale herstel? En welk offer hebben zij als militair gebracht? Bij de Invictus Games staan deze persoonlijke doelen centraal, de kracht van sport wordt gebruikt om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. De Invictus Games vinden plaats in het Zuiderpark in Den Haag, van zaterdag 16 tot vrijdag 22 april.

Jeffrey Vroegop
Jeffrey Vroegop is tweeëndertig jaar en komt uit Purmerend. Tijdens zijn eerste missie in Afghanistan (2009) ging het mis: het voertuig waarin hij zat reed op een bermbom en Jeffrey raakte gewond aan zijn benen en – zo bleek later - ook aan zijn hoofd. Hij heeft niet-aangeboren hersenletsel en cognitieve beperkingen. Doordat de klachten toenamen, besloot hij te stoppen bij de Luchtmobiele Brigade. Jeffrey komt uit een militair gezin, dus het uitdoen van het militaire pak valt hem zwaar. Acceptatie en erkenning van zijn beperkingen zijn ook tijdens zijn tweede deelname aan de games belangrijke doelstellingen. Door de aanwezigheid van zijn naasten in Den Haag, hoopt Jeffrey met zijn korte spanningsboog meer rust te vinden.

Doel: het accepteren dat zijn dromen bij Defensie nooit meer uit zullen komen. Hij zit nu pas in het verwerkingsproces. Jeffrey wil de opleiding tot doktersassistent afmaken en hij werkt nu twaalf uur per week als stagiair bij de Marechaussee op Schiphol. Hij heeft zijn vriendin vorig jaar ten huwelijk gevraagd op een brug in Sydney, ze gaan deze zomer trouwen.

Krystal van Dinter
Krystal van Dinter is zevenendertig jaar en komt uit Eindhoven. Op haar zeventiende gaat ze aan de slag bij Defensie en ze voelt zich militair in hart en nieren. Haar eerste missie is naar Bosnië en in 2007 gaat ze op uitzending naar Afghanistan (ISAF3). Door de vele beschietingen en aanslagen, heeft Krystal veel leed gezien. Bij een aanslag komt een collega om het leven en een paar dagen later krijgt ze een aanval van hyperventilatie. Pas later wordt de diagnose complexe PTSS gesteld. Het accepteren van deze beperking, maar vooral het afscheid nemen van het militaire uniform, is zwaar voor Krystal. Sporten is een manier om met de spanning in haar hoofd om te gaan. Door deelname aan de Invictus Games hoopt ze hierin stappen te kunnen maken. Zichzelf terugvinden en weer plezier maken, daar gaat ze voor.

“Ik wil mijn angsten overwinnen en mijn PTSS niet langer voor de buitenwereld verborgen houden. Als je mij ziet denk je dat er niets aan de hand is. Mensen zien niet hoe moeilijk het soms thuis is. Ik heb echt pieken en dalen en de winter is voor mij een zware periode. Ik heb in Afghanistan niet af kunnen maken waarvoor ik gekomen ben. En daar heb ik veel last van. In de groep sporters heb ik het gevoel begrepen te worden. Kan ik mezelf zijn. Je hoeft niks uit te leggen. Het voelt als een tweede familie. Nu kan ik ergens aan meedoen en het ook afmaken.”

Eric Hartwich 
Eric Hartwich is achtenveertig jaar en woont in Eindhoven. Eric was jong (net achttien) toen hij bij Defensie kwam werken. Hij heeft tijdens zijn loopbaan bij de Koninklijke Landmacht veel NATO-missies gedraaid. Doordat hij als monteur vaak onderweg was, heeft hij heel veel zien gebeuren en veel angstige momenten meegemaakt. Met name alle incidenten met kinderen hebben hem erg aangegrepen. Toen in 2014 zijn oudste zoon omkwam bij een ongeluk, kwamen de symptomen van PTSS ten volle naar voren. Eric en zijn gezin raakten in een isolement. Eric heeft zichzelf tot doel gesteld om tijdens de Invictus Games te leren omgaan met geluid en drukte. Hij wil zichtzelf terugvinden, zowel sociaal als sportief.

Jiry Struyk
Jiry Struyck is veertig jaar en komt uit Apeldoorn. Van 2000 tot 2010 werkte Jiry bij de Koninklijke Landmacht. Na het voltooien van de opleiding tot onderofficier aan de KMS, werd hij uitgezonden naar voormalig Joegoslavië, waar hij deel uitmaakte van de vredesmissie SFOR14. In de zomer van 2007 en de winter van 2008/2009 deed Jiry mee aan de wederopbouwmissies in Afghanistan. In 2012 werd bij hem PTSS vastgesteld. Sporten deed Jiry sowieso al graag. Hij wil al het mogelijke doen om zijn leven weer goed op de rails te krijgen. Meedoen met de Invictus Games is één van die dingen. Met zijn deelname stelt hij samen met medeveteranen weer doelen. Hij wil leren leven met zijn PTSS en onder de mensen komen.

Gewond maar niet verslagen
Zondag 17 april
Om 18.10 uur bij MAX op NPO 1

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/MAXdocumentaires | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/MAXdocumentaire