Hilversum,
06
december
2016
|
16:56
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: BROOD met Robèrt van Beckhoven

Vanaf donderdag 19 januari 2017 op NPO 1

Vanaf donderdag 19 januari zendt MAX om 22.20 uur op NPO 1 het nieuwe smaakvolle programma BROOD uit. Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.

Robèrt ontmoet collega-bakkers, leermeesters en andere ‘connaisseurs’. Ook laat hij zien op welke manieren men binnen diverse culturen omgaat met brood. Hij onderzoekt met hen de ingrediënten, het maakproces en de vele verschillende vormen van dagelijks brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem. Robèrt reist in zes afleveringen door zeven verschillende landen: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zweden.

Aflevering 1: Nederland en België – donderdag 19 januari om 22.20 uur op NPO 1
Robèrt begint zijn reis door Europa in de provincie Zeeland, waar boer Lennert en zijn vader hun graan oogsten. In het Brabantse Oisterwijk laat Robèrt zijn eigen bakkerij zien. Al zijn broden worden met de hand gemaakt. Omdat het vandaag Sint Hubertusdag is, komt de pastoor langs om Robèrts speciale ‘hubkes broodjes’ te zegenen.

Robèrt leerde het bakkersvak in België. Hij steekt daarom de grens over naar Antwerpen waar hij een aantal bakkerijen bezoekt. Om meer te weten te komen over het verschil tussen desem en gist heeft Robèrt een afspraak met Karl Desmet in het Waalse Sankt Vith. Karl beheert een zuurdesembibliotheek waar desems uit de hele wereld worden bewaard. In Gent ontmoet Robèrt sterrenchef Kobe Desramaults en de Amerikaanse Sarah Lemke, die samen een chique bakkerij hebben. Robèrt ziet hoe Sarah haar zelfontworpen houtoven opwarmt, waarin zij haar desembroden bakt.

Aflevering 2: Frankrijk – donderdag 26 januari om 22.20 uur op NPO 1
In Frankrijk bezoekt Robèrt Nicolas Supiot. Deze Bretonse molenaar en bakker verruilde twintig jaar geleden de hoofdstad Parijs voor het platteland. Hij verbouwt graan en maakt daar zelf brood mee. Hij is een echte trendsetter: steeds meer boeren worden bakkers en andersom.

In Parijs heeft Robèrt een afspraak met dé kenner op het gebied van Frans brood, de Amerikaan Steven Kaplan. Deze professor proeft stokbrood op een wel heel eigenaardige wijze. Ook gaat Robèrt langs bij bakker Ridha Kader, die in 2013 de wedstrijd voor De Beste Baguette van Parijs won met het recept van zijn Tunesische moeder. Sindsdien levert hij zelfs brood aan president Hollande.

Om te zien hoe croissants gemaakt worden, krijgt Robèrt bij topbakker Frederique Pichard een kijkje achter de schermen. Een hele nacht ziet hij hoe de bakkerij in vol bedrijf is, totdat om zeven uur ’s ochtends de rolluiken opengaan en de klanten binnenstromen voor versgebakken broodjes.

Iedere donderdag verschijnt er een recept uit de aflevering op www.maxvandaag.nl.

 

MAX: BROOD
Presentatie: Robèrt van Beckhoven
Vanaf 19 januari 2017 (6 afleveringen)
Iedere donderdag om 22.20 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl | facebook.com/broodMAX | @BROODMAX | #BROODMAX