Hilversum,
06
december
2021
|
12:18
Europe/Amsterdam

Nieuwe afleveringen MAX-podcast Elles de Bruin en Jantine Stoel: We hebben ruzie

Vanaf maandag 6 december

Na het succes van de MAX-podcast We hebben ruzie, komen Elles de Bruin en Jantine Stoel nu met vijf nieuwe afleveringen. Vandaag verschijnen de eerste twee, één over ruzies als gevolg van corona en één over scheiding en rouw. Als gevolg van corona gaat tijdens de kerst van 2020 het grootschalige familiediner niet door. Voor veel Nederlanders is het een opluchting: geen ruzie aan de kerstdis. Dit gegeven is de reden voor journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel om op zoek te gaan naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. Nu, een jaar later is corona zelf een aanleiding voor ruzies binnen families.

Naast corona komen in de nieuwe afleveringen ruzies tussen schoondochters en schoonmoeders voorbij, kerst en de nieuwjaarsborrel. We hebben ruzie is vanaf nu weer wekelijks te horen via MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende podcastapps.

Overhoop door corona (2) - maandag 6 december
Heeft in het voorjaar van 2021 slecht 2% van het MAX Opinie Panel woorden met familieleden vanwege corona, in het najaar is dat gestegen naar 15%. In de eerste nieuwe aflevering vertelt Ien (69) hoe een gesprek over corona via WhatsApp uit de hand loopt. Het loopt in de familieapp uiteindelijk zo hoog op dat haar zoon en dochter elkaar niet meer spreken. Vader Jan (69) en dochter Heleen (39) praten wel met elkaar. Heleen is gevaccineerd, Jan niet. Voor de podcast bespreken ze aan de keukentafel hun verschillende standpunten. Mediator en systeemtherapeut Steven Pont luistert mee en legt uit hoe je zo’n gesprek goed kunt laten verlopen, zonder dat het ruzie wordt.

Scheiding en rouw - maandag 6 december
Eén op de drie huwelijken strandt. Vaak gaat daar veel ruzie aan vooraf. Als er kinderen in het spel zijn, kunnen die hier later last van krijgen. Ook op Jennifer (49) heeft de scheiding op haar als kind veel effect. Ze verbreekt de band met haar vader, maar krijgt daar jaren later flink last van. Niet alleen privé, maar ook op haar werk. Inmiddels is Jennifer van baan veranderd en begeleidt zij mensen die mede door hun familieverleden in hun werkend leven tegen problemen aanlopen. Klinisch psycholoog Manu Keirse is autoriteit op het gebied van verdriet, verlies en rouwen. Hij ziet het verbreken van een familieband als levende rouw. In deze aflevering geeft hij tips hoe je hier mee om moet gaan

Schoonmoeder en schoondochter - maandag 13 december
Je partner kies je, maar schoonfamilie krijg je erbij. Het is de relatie tussen de vrouwen die vaak moeizaam is. Maaike (74) kan daar over meepraten. Ze heeft een goede band met haar zoon, maar als hij een vriendin krijgt en vader wordt, verslechterd de relatie. Het loopt zo uit de hand, dat Maaike haar kleindochter niet meer mag zien. Systeemcoach Jet Centeno legt uit waarom de band tussen moeder, zoon en schoondochter lastig is. En dat ze daar alledrie een rol in spelen.

Hoe overleef ik de kerst - maandag 20 december
Kerst vieren met je familie is voor menigeen een opgave. Maar hoe kom je die dagen het beste door? Mediator en systeemtherapeut Steven Pont en familieopsteller Jet Centeno geven tips.

De nieuwsjaarborrel - januari 2022
Elles de Bruin en Jantine Stoel spreken met een aantal hoofdpersonen uit de podcast. Hoe zijn de feestdagen voor hen verlopen? Wat heeft de podcast hen opgeleverd? En zijn er nog ontwikkelingen in de familieruzies?

Podcast: We hebben ruzie
Makers: Elles de Bruin en Jantine Stoel
Te beluisteren op NPORadio5.nl, de PO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten