Hilversum,
04
juni
2021
|
10:53
Europe/Amsterdam

Nieuwe aflevering MAX-podcast Werk in Uitvoering online

Elke vrijdag bij MAX op NPO Radio 5

Aflevering 14 van de 20-delige MAX/NPO Radio 5-podcast Werk in Uitvoering is vanaf nu te beluisteren op www.nporadio5.nl, de NPO Radio 5-app, www.maxvandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingsdiensten. In de podcast loopt radioverslaggever Joris Kreugel mee op de werkvloer van verschillende beroepen. Elke week staat een ander beroep centraal. Deze week: de binnenvaartschipper. 

Als radioverslaggever kruist Joris Kreugel door het hele land. In zijn werk staan plezier en passie voorop. Maar hoe staan andere mensen tegenover hun werk? Hebben ze plezier in hun werk? Halen ze er voldoening uit? Vinden ze dat ze genoeg verdienen? En wát verdienen ze eigenlijk? Om meer te weten te komen over de drijfveren van werkend Nederland loopt Joris elke week met iemand mee. In deze aflevering van de podcast Werk in Uitvoering horen we binnenvaartschippersechtpaar Alex Pomp en Liana Engibarjan.

Aflevering 14 - vanaf vrijdag 4 juni
Alex en Liana zijn allebei kapitein en varen samen met zoontje Olivier-Alexander op een tanker. Liana heeft jaren zelf gevaren als kapitein op een tanker, maar sinds een paar jaar vaart ze mee met Alex, die in dienst is van de rederij. Alex had vroeger, zoals veel schippers, een eigen schip. Hij vaart nu in loondienst. Liana helpt mee aan boord en is daarnaast werkzaam in de journalistiek als vlogger en columnist.

Werken als binnenvaartschipper is intensief. Het vervoeren van drie miljoen liter benzine vergt concentratie en strenge veiligheidsvoorschriften. “Soms is het goed opletten, zeker als het hard waait. Met een leeg schip vang je heel veel wind en moet je goed opletten. Je waait gewoon letterlijk weg met het schip”, legt Alex uit. Ook het onderhoud van het schip behoort bij de werkzaamheden. Je bent 24/7 aan het werk en hebt geen weekend. Daarom hebben Alex en Liana een werkschema van twee weken op en twee weken af. Dat is een hoop georganiseer, maar het houdt het leven ook afwisselend. Liana: “Soms werken we heel lang door tot middernacht. Er zijn geen vaste werktijden. Soms lig je overdag stil en vaar je ’s nachts en soms vaar je een paar dagen achter elkaar.” 

Werk in Uitvoering
Presentatie: Joris Kreugel
Elke vrijdag bij MAX op NPO Radio 5
20 afleveringen

Te beluisteren via www.nporadio5.nl | www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl/podcast