Hilversum,
25
juni
2021
|
12:32
Europe/Amsterdam

Nieuwe aflevering Dor Hout: Eva Weyl (86) vertelt door corona aan nóg meer scholieren over haar tijd in Kamp Westerbork

De derde aflevering van de zesdelige MAX/NPO Radio 1-podcast Dor Hout is vanaf nu te beluisteren. In deze podcastaflevering spreekt presentator Mieke van der Weij met Eva Weyl (86), waarin zij onder meer vertelt over haar tijd in Kamp Westerbork. Dor Hout is te beluisteren op NPO Luister, Spotify, MAXVandaag.nlNPORadio1.nl en alle andere bekende streamingsdiensten.

Ondanks haar hoge leeftijd geeft Eva Weyl nog altijd les over haar tijd in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de huidige maatregelen doet ze dat zelfs meer dan ooit. Voor corona bezocht Weyl zo’n 50 scholen per jaar. Dat deed ze alleen in Duitsland: “Omdat ze daar veel meer doen aan herinneren,” vertelt Weyl in de MAX/ NPO Radio 1-podcast Dor Hout. Nu het reizen wegvalt en de lessen digitaal zijn, onderwijst ze ook Nederlandse scholieren. Een druk bestaan voor Weyl: “Ik zit gewoon vol!”

Om dit vol te kunnen houden, trof Weyl de nodige maatregelen. Ze werkt zelfs met een personal trainer om fit te blijven. Over de Dor Hout-discussie zegt Weyl: “Ik voel me absoluut geen dor hout. Daar werk ik ook hard voor. In overdrachtelijke zin is de term uit te leggen en begrijp ik het, als ik er maar niet toe hoef te behoren.”

In de derde aflevering van de podcast Dor Hout vertelt Eva Weyl onder meer over haar tijd in Kamp Westerbork: “Mijn overlevingsverhaal is een verhaal van geluk. Alléén geluk,” zegt ze tegen Mieke van der Weij. Ook reageert ze voor het eerst uitgebreid op Angela Merkel, die zich persoonlijk tot Eva Weyl richtte tijdens een toespraak afgelopen 5 mei en vertelt Weyl waarom ze haar Duitse nationaliteit terugvroeg.

Over Dor Hout
In maart 2020 wordt de ernst van de coronasituatie steeds duidelijker. Middels persconferenties worden de eerste maatregelen aangekondigd. Er zijn vrijheidsbeperkingen voor iedereen. In het jaar dat volgt deinen we van de ene naar de andere golf, volgen we ontelbaar veel persconferenties en wassen we onze handen vaak en grondig. Alles op anderhalve meter. Maar met het aantal besmettingen stijgt ook de kritiek. Want waar doen “we” het voor? En voor wie? Is de economie niet belangrijker dan de kwetsbare groep die we beschermen? Het lijkt alsof we ons hebben opgesplitst in twee groepen, waarvan één risicogroep. In de podcast Dor Hout gaat Mieke van der Weij in gesprek mét de mensen óver wie we het toen hadden. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar, maar kijken ze ook vooruit.

In eerdere afleveringen van Dor Hout sprak Mieke van der Weij met de 28-jarige zangeres Mira Thompson en de 71-jarige rechter Frank Wieland. Deze afleveringen zijn hier te beluisteren.

Dor Hout 
Presentatie: Mieke van der Weij
6 afleveringen
MAXVandaag.nl

Te beluisteren via www.nporadio1.nl | www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl en alle andere bekende streamingsdiensten