Hilversum,
05
oktober
2022
|
11:13
Europe/Amsterdam

Nieuw seizoen MAX Maakt Mogelijk: Winteractie in Nederland en hulp voor ouderen in Litouwen, Moldavië en op Curaçao

In een nieuwe reeks afleveringen van MAX Maakt Mogelijk bezoekt Jan Slagter onder meer Litouwen, Moldavië en Curaçao om de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Samen met lokale hulpverleners bekijkt hij welke hulp geboden kan worden. Ook is er extra aandacht voor ouderen in Nederland die, door de huidige prijsstijgingen, sociaal en financieel een koude winter tegemoet gaan. Voor het eerst in het bestaan van stichting MAX Maakt Mogelijk wordt daarom een speciale Winteractie in Nederland gestart. MAX Maakt Mogelijk is vanaf 22 oktober om 17.30 uur te zien bij MAX op NPO 2.

In het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk worden niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland laatste levenswensen vervuld en bijzondere initiatieven gesteund. En met de Winteractie gaat MAX Maakt Mogelijk door heel Nederland ondersteuning bieden aan organisaties die zich met vrijwilligers dagelijks inzetten voor mensen in nood. Met deze hulp kunnen die lokale organisaties nóg meer mensen in nood helpen.

Aflevering 1 - zaterdag 22 oktober om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
In de eerste aflevering vertelt de 96-jarige Johan Hazewinkel over zijn grote wens: vliegen boven zijn geliefde geboorte-en woonplaats Gorssel. De familie regelde dat, maar toen er gevlogen zou worden mocht meneer Hazewinkel van de vliegmaatschappij niet mee, omdat hij slecht ter been was. Jan Slagter verrast meneer Hazewinkel in het verzorgingshuis waar hij woont en zorgt ervoor dat hij diezelfde middag nog de lucht in gaat.

Ook is er aandacht voor ouderen in Litouwen, waar MAX Maakt Mogelijk al jaren helpt dankzij één bijzondere man: Wim Brauns. Ruim zes jaar geleden ontmoette Jan Slagter Wim die op zijn eigen manier voor 25 ouderen zorgde. Wim ging elke dag op zijn mountainbike, of met een busje vol hout en eten, bij de armste ouderen langs. Maar op 14 januari van dit jaar overleed hij plotseling. Jan Slagter bewijst Wim de laatste eer en zoekt uit hoe het levenswerk van Wim voortgezet kan worden, zodat de ouderen ook deze winter verzekerd zijn van eten en hout.

Aflevering 2 - zaterdag 29 oktober om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Deze aflevering staat volledig in het teken van ouderen op Curaçao die niet of nauwelijks rondkomen en in zeer moeilijke omstandigheden leven. Het is voor het eerst dat MAX Maakt Mogelijk in actie komt voor de ouderen op het eiland. Maar hulp blijkt keihard nodig. Zoals voor de 87-jarige Maria die met haar twee zoons van 60 en 62 in een krot woont. Net als zij hebben meer ouderen moeite om iedere dag eten te kopen of medicijnen te betalen. Jan Slagter zoekt deze ouderen op en bespreekt met operazangeres Tania Kross, die op Curaçao woont, de twee kanten van het eiland: het vakantie-eiland én de kant waar ouderen moeten overleven zonder steun.

Een derde van de inwoners op Curaçao leefde voor de coronacrisis al onder de armoedegrens. De coronalockdown zorgde voor inkomensverlies, grote voedseltekorten en nóg meer aanmeldingen bij de Voedselbank op het eiland. Maar door gebrek aan inkomsten kan de voedselbank sinds december nog maar 1.000 pakketten per maand uitdelen. En kregen 3.000 mensen – onder wie veel ouderen – de boodschap dat er geen pakket meer voor ze was. MAX Maakt Mogelijk wil geld inzamelen, zodat meer mensen een voedselpakket kunnen krijgen en huisjes van de armste ouderen kunnen worden opgeknapt.

Informatie over de resterende afleveringen van MAX Maakt Mogelijk wordt aangevuld op onze perssite.

MAX Maakt Mogelijk
Vanaf zaterdag 22 oktober 
Om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXMaaktMogelijk.nl

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | #MAXMaaktMogelijk