Hilversum,
11
mei
2022
|
08:08
Europe/Amsterdam

Nieuw seizoen Het Dorp bij MAX

Vanaf zondag 22 mei

In het nieuwe seizoen van Het Dorp reizen Huub Stapel en Wim Daniëls, twee dorpsjongens pur sang, op motor met zijspan door Nederland. Op zoek naar de ziel van het dorp. Na het succesvolle eerste seizoen, gaan Huub en Wim wederom op zoek naar typisch dorpse fenomenen. Ze vragen zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd en willen weten of het dorp in Nederland nog toekomst heeft. Het Dorp is te zien vanaf zondag 22 mei om 21.20 uur bij MAX op NPO 1.

Alles gebeurt in de Nederlandse steden, zo wordt vaak verondersteld. Dat terwijl ruim tweederde van de Nederlandse bevolking op het platteland woont. Steeds meer dorpen lijken het hoofd niet boven water te kunnen houden; voorzieningen verdwijnen en jongeren trekken weg. Maar gaat het wel zo slecht met dorpen in Nederland, of zijn ze levendiger dan ooit? Huub Stapel en Wim Daniëls zoeken uit wat de toekomst is van de dorpen in Nederland. De serie is losjes gebaseerd op de besteller Het Dorp van Wim Daniëls.

Aflevering 1 - De Dorpskern: zondag 22 mei om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Huub en Wim gaan op zoek naar het ware dorpshart. Ze reizen af naar Bourtange, een vestingdorp met van oudsher een wel heel duidelijke kern. In het Noord-Hollandse Watergang is de Dorpsstraat nog altijd de enige route door het hart van het dorp. In Wommels komt Huub met de jonge politicus Habtamu de Hoop tot de kern van de zaak, want wat elk dorp nodig heeft, zijn mensen met hart voor het dorp.

Aflevering 2 – Tempo: zondag 29 mei om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Huub en Wim onderzoeken het tempo in het dorp. Is dat wezenlijk anders dan de stad? Het leefritme in het Brabantse Zundert wordt het hele jaar door bepaald door het bloemencorso. Dit evenement is zo belangrijk dat de dorpsbewoners er zelfs hun vakanties voor verplaatsen. In Vorstenbosch kijken de gebroeders Somers met lichte verbazing naar de haast van de moderne mens. En als er iemand is die zich door niemand uit zijn ritme laat halen, is het Johan Derksen die in Grolloo zijn ideale woonplek heeft gevonden. 

Aflevering 3 - Acceptatie: zondag 5 juni om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Huub en Wim onderzoeken of iemand van buiten het dorp ooit eigen wordt. Voor nieuwe bewoners is het soms lastig om de taal van een dorpsgemeenschap te leren. Op Schiermonnikoog hebben ze daar zelfs een apart woordenboek voor. Mariame kwam voor de liefde naar het eiland en is nog steeds verliefd, maar haar dochter Aicha had meer moeite met de stap van Mali naar Schier. In Nootdorp verovert operazangeres Francis van Broekhuizen het hart van haar dorpsgenoten met de taal van muziek. 

Aflevering 4  - Bedreigde dorpen: zondag 12 juni om 22.25 uur bij MAX op NPO 1
Huub en Wim bezoeken dorpen die in de gevarenzone zitten. Jaren geleden had het Zeeuwse Groede te kampen met leegstand en verpaupering. Inmiddels dreigt de parel van Zeeuws-Vlaanderen aan zijn eigen succes ten onder te gaan nu vooral tweede huizenbezitters het dorp opkopen. In De Moer proberen de dorpelingen met man en macht hun dorpsschool open te houden. Voor het dorp waar Tante Nel opgroeide, is het te laat. Haar Sloterdijk werd opgeslokt door de grote stad. 

Aflevering 5 – Het nieuwe boerendorp: zondag 19 juni om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Wat is er nog over van het boerendorp, zoals ooit bezongen door Wim Sonneveld? Huub en Wim reizen af naar Blaricum. Dit Noord-Hollandse dorp is tegenwoordig vooral bekend als toevluchtsoord van BN-ers, maar nog altijd zijn er veel actieve boeren en zelfs een smid te vinden, middenin het dorp. De Blaricumse Anita Witzier houdt een pleidooi voor de boeren van haar dorp, die stuk voor stuk een hedendaagse draai aan hun bedrijf hebben gegeven. In Vlijmen zet Marja Kivits zich juist in om alles op haar negentiende-eeuwse hofstee bij het oude te houden. Tot het uitzicht aan toe. 

Aflevering 6 - Rivaliteit: zondag 26 juni om 21.10 uur bij MAX op NPO 1
Vroeger was er sprake van ware dorpsoorlogen, maar hoe ver gaat de liefde voor het eigen dorp tegenwoordig? Huub en Wim onderzoeken de rivaliteit tussen dorpen. De concurrentiestrijd tussen Sommelsdijk en Middelharnis gaat al terug tot in de Middeleeuwen. Die strijd is weer opgelaaid toen de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis werd verplaatst. Nog zo’n eeuwenoude rivaliteit is te vinden in de edele sport van het klootschieten. In Eibergen vechten Klein-Dochteren en buurtschap Zwolle om de kampioenstitel. Vanuit het Drentse Zuidlaren laten kickboks-icoon Sem Schilt en zijn vrouw Juliana weten dat in elk gevecht weerbaarheid doorslaggevend is. En dat geldt ook voor dorpen. 

Het Dorp is geproduceerd door Stepping Stone in samenwerking met Omroep MAX.

Het Dorp 
Vanaf zondag 22 mei
Om 21.20 uur op NPO 1 (let op: wekelijks andere uitzendtijden)
Presentatie: Wim Daniëls en Huub Stapel

Aflevering gemist of nog een keer kijken? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #hetdorp