Hilversum,
23
februari
2016
|
12:26
Europe/Amsterdam

Nieuw seizoen Gort à la Carte bij MAX

Vanaf 4 april

Vanaf maandag 4 april zendt MAX een nieuw seizoen van Gort à la Carte uit. Dit programma is een ontdekkingsreis waarbij heel culinair Frankrijk onder de loep wordt genomen. Het zwaartepunt ligt op lekker eten, maar er is uiteraard ook ruim baan voor mooie wijnen. Ilja Gort gaat elke maandag om 19.25 uur op NPO 2 op bezoek bij gepassioneerde boeren met een uniek verhaal.

Aflevering 1 - Slakken – maandag 4 april om 19.25 uur op NPO 2
Wijnboer Ilja Gort reist naar het hart van de Bourgogne om te onderzoeken wie er ooit op het idee kwam om de slakken uit de duurste wijngaarden ter wereld te eten. Bij een archeologische vindplaats treft hij ‘de Indiana Jones’ van Frankrijk aan. Met een bevlogen slakkenkweekster verslindt hij verse slakken en zet hij het op een slurpen met zijn favoriete bio-wijnboer. Uiteindelijk biedt de kok in een middeleeuwse abdij hem dit legendarische wijngaarddier aan op een manier waar hij niet omheen kan.

Aflevering 2 – Varken – maandag 11 april om 19.25 op NPO 2
Ilja onderwerpt zich aan een folteringtest: is hij Fransman genoeg om te genieten van de vreeswekkende vleesspecialiteiten uit de Loirestreek? Gort kauwt op varkensoren, knabbelt aan varkenshoefjes en gaat zelfs de beruchte andouillette, een worst van varkenspens, niet uit de weg. Toch ontdekt hij tijdens zijn zoektocht een zogeheten ‘charcuterie’ die, geheel tegen zijn verwachtingen in, eetbaar en zelfs lekker blijkt te zijn. Gevaarlijk lekker zelfs.

Aflevering 3 - Ratatouille – maandag 18 april om 19.25 uur op NPO 2
In de zonovergoten Provence gaat Ilja op zoek naar de receptuur van de originele ratatouille. Hij gaat het veld in met een kweker van eeuwenoude tomatenrassen en een sterrenchef met een obsessie voor groenten. Daar ontdekt hij waarom de Provençaalse ratatouille zo’n rijke smaak heeft. Voordat hij mag slurpen van de bijbehorende Provence-wijn, moet Ilja zich eerst melden bij de Legion Etrangère, het beruchte vreemdelingenlegioen.

Aflevering 4 – Geitenkaas – maandag 25 april om 19.25 uur op NPO 2
Dwars door de Loirevallei volgt Ilja het spoor van Frankrijks populairste geitenkaas: de Crottin de Chavignol. Deze kleine kaasjes zien eruit als beschimmelde fossielen en ruiken naar een stal waarvan het stro niet wordt verschoond. Desalniettemin worden er jaarlijks zestien miljoen van gegeten. Op zoek naar de oorsprong van deze weinig appetijtelijke kaas melkt Ilja geiten, verorbert oneetbare schimmelbrokjes en slurpt tannineuze rode wijn bij een eigenzinnige Loire-wijnboer.

Aflevering 5 – Bouillabaisse – maandag 2 mei om 19.25 uur op NPO 2
In de Provence gaat Ilja op zoek naar de befaamde Franse vissoep bouillabaisse. Hij eet de oorspronkelijk ‘armeluissoep’ thuis bij een visser, en wordt warm onthaald op een dorpsfeest in een klein Frans vissersdorpje. In het beroemdste bouillabaisserestaurant van vissoepstad Marseille eet hij de luxe miljonairsversie. Maar niet voordat hij voor de bijpassende wijn bedrijfsgeheimen moet ontfutselen van een wel heel relaxte wijnboer in Bandol.

Aflevering 6 - Kip – maandag 9 mei om 19.25 uur op NPO 2
In deze aflevering tracht Ilja te ontsluieren waarom de haan het nationale symbool van Frankrijk is. Van een sterrenkok die boer is geworden leert hij dat je de beste coq au vin maakt met een hoogbejaarde haan. Een beroemde driesterrenchef, die zijn imperium grondvestte op zijn unieke bereiding van de bleu, blanc, rouge, de witte Bresse-kip met de blauwe poten en de rode hanenkam, maakt voor Ilja deze ‘kip der kippen’ klaar. Voor de wijn gaat hij ondergronds en doolt, samen met een wijnkeizer, door de grootste wijnkelder van de hoofdstad van de Bourgogne.

Gort à la Carte
Vanaf 4 april t/m 9 mei
Elke maandag om 19.25 uur op NPO 2
Presentatie: Ilja Gort
www.omroepmax.nl/gortalacarte
#GortAlaCarte