Hilversum,
21
juli
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuw seizoen De Nalatenschap

PERSBERICHT

Hilversum, 21 juli 2014 - Op maandag 25 augustus, om 18.55 uur op Nederland 2 start alweer het zesde seizoen van het programma ‘De Nalatenschap’ bij MAX. Voor veel mensen is de stap om bij de notaris hun nalatenschap vast te leggen, heel groot. Toch hebben steeds méér mensen de wens na hun dood iets te betekenen voor een ander door hun geld of bezittingen na te laten aan een goed doel.

In de vierdelige tv-serie De Nalatenschap wordt elke aflevering de afwikkeling van een nalatenschap gevolgd waarbij het leven, dat de overledene heeft geleefd, zich ontvouwt voor de camera. We gaan op zoek naar de persoonlijke verhalen die schuil gaan achter het huis en de inboedel. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het goede doel dat in de nalatenschap is opgenomen. Uit naam van de goede doelen gaat Oscar Balkenende, erfenisafwikkelaar van beroep, het huis binnen. Hij draagt zorg voor de boedel en regelt veiling en verkoop van spullen. Het is altijd een verrassing wat hij aantreft in een huis, niks is vreemd; een huis vol antieke klokken, verborgen schatten of juist alleen maar 'rommel'. Oscar Balkenende heeft een neus voor bijzondere en waardevolle spullen en het is steeds weer spannend wat hij weet te vinden.

Dit jaar is wederom te zien dat Oscar de nalatenschappen van een aantal bijzondere personen afhandelt. In opdracht van het Leger des Heils reist Oscar naar Harlingen om de nalatenschap van een opmerkelijk dorpsgezicht af te handelen, die niet alleen gek was op fietsen maar ook op kaatsen. Oscar gaat voor een nalatenschap aan KNGF Geleidehonden naar Amersfoort en belandt daar in een huis vol met boeken. En voor De Dierenbescherming is hij in Breda vanwege de nalatenschap van een krasse dame die tijdens de tweede wereldoorlog haar grote liefde vond in een Poolse officier. En tot slot is Oscar in de vierde aflevering in opdracht van KiKa Stichting Kinderen Kankervrij, op een boot op de Vinkeveense Plassen te vinden waar hij de nalatenschap van een modieuze Amsterdamse dame onderzoekt.

Omroep MAX: De Nalatenschap
25, 26, 27 en 29 augustus 
om 18:55 uur op Nederland 2
www.omroepmax.nl/nalatenschap

In de eerste aflevering staat het leven en de nalatenschap van Nette Sjamaar centraal. Ze is op 68- jarige leeftijd, in het bijzijn van haar huisarts en Lineke, èèn van haar goede vriendinnen, overleden door euthanasie. Haar wens tot euthanasie werd toegekend wegens ondragelijk geestelijk lijden. “Het was alsof ik een heel blij kind naar bed bracht”, zo beschrijft Lineke haar laatste momenten met Nette.

De woning van Nette roept een contrasterend beeld op. Het beeld van een vrouw die midden in het leven stond met brede interesses en een goedgevulde boekenkast. Als erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Patricia Elings van KNGF Geleidehonden samen het appartement verkennen valt hun meteen de grote hoeveelheid papieren, tekeningen en tijdschriften op over genealogie. Nette heeft jarenlang de stamboom van haar familie uitgeplozen. Waarom was ze zo geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis? Wat hoopte ze daar, in het verleden te vinden?

Het drukke interieur van Nette´s huis laat zien dat ze graag mooie spulletjes om zich heen verzamelde en het prikbord vol spreuken met bespiegelingen over het leven doet vermoeden dat Nette met humor het leven kon beschouwen en kon relativeren. Maar waarom ervoer Nette haar bestaan als zwaar? Prominent boven haar bureau hangt een grote foto van haar geliefde hond. Hoeveel de hond voor haar betekende wordt duidelijk als Oscar een verzameling kaartjes vindt waarin vrienden en bekenden Nette condoleren met het overlijden van Jikke. Hoe heeft Jikke haar baasje bij gestaan? En hoe kon zij haar troosten?

Het geld dat Nette nalaat kan het KNGF Geleidehonden goed gebruiken voor het opleiden van hulphonden. Als de opleiding is voltooid vinden de honden een thuis bij een baasje die zij op verschillende manieren tot steun kunnen zijn.

De Harlingse Marten Walstra is op 66 jarige leeftijd gestorven aan een hartstilstand en heeft zijn hele nalatenschap geschonken aan het Leger des Heils. De keuze voor juist deze erfgenaam is geen verrassing, want Marten was zelf heilsoldaat en zijn beste vriend Willem ook.

Als erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Trix Kruizinga van het Leger des Heils het huis van Marten inventariseren valt meteen op dat Marten een hele forse man was. De klerenkast is gevuld met wel hele grote broeken en shirts. Het speciale bed is extra breed, en de grote fiets is speciaal op maat gemaakt en verstevigd. Sinds zijn puberteit had Marten een gezonde eetlust en hij at dan ook op elk moment van de dag. Naarmate de jaren voorbij gingen kreeg Marten steeds meer overgewicht. Dat vormde een grote handicap waardoor Marten op gegeven moment zijn baan bij de zoetwarenfabriek moet opgeven en alleen nog terecht kan bij de sociale werkplaats. Dat was voor Marten geen reden bij de pakken neer te zitten. Hij was altijd vrolijk en goedmoedig.

Marten leefde niet alleen voor zichzelf. Hij is jaren een betrokken vrijwilliger geweest bij de kaatsvereniging en de voetbalclub. Zijn vriend Willem omschrijft hem als een zeer vrijgevig persoon, die ook altijd voor anderen wilde betalen en heel sociaal was. ´Marten was letterlijk en figuurlijk een innemende persoonlijkheid. Hij was als een broer voor me en ik zal hem enorm missen’.

Het geld dat Marten nalaat kan het Leger des Heils goed gebruiken voor de vele opvanghuizen waar cliënten leren leven zonder verslaving om op termijn weer op eigen benen te staan.

Riet op den Camp is gestorven op 93-jarige leeftijd en schenkt haar hele nalatenschap aan De Dierenbescherming. Dat haar liefde voor honden als een rode draad door haar leven liep, wordt meteen duidelijk als erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Wim Koedijk van de Dierenbescherming het huis van Riet verkennen. In de woonkamer staan foto´s als herinnering aan alle honden die ze gedurende haar leven heeft verzorgd.

Riet werd geboren als jongste dochter van een legerofficier. De mooie exotische foto’ s uit het familieboek getuigen van een onbezorgde jeugd die zij deels doorbracht in Nederlands Indië. Tijdens de 2e Wereldoorlog woont het gezin in Breda en moeten ze verplicht onderdak bieden aan de heldhaftige Poolse officieren die Breda bevrijden uit handen van de Duitse bezetter.

De 24-jarige Riet wordt op slag verliefd op de knappe Jozef Franciszek Jankowski en gelukkig zijn de gevoelens wederzijds. Als de oorlog is afgelopen kan Jozef vanwege het Sovjet regime niet meer terugkeren naar Polen, en is hij gedwongen zijn vaderland de rug toe te keren. Jozef en Riet vertrekken samen naar Engeland en trouwen daar. Het echtpaar blijft kinderloos en keert weer terug naar Nederland.

Ze gaan wonen in een huis op steenworp afstand van het huis waar ze elkaar hebben ontmoet. Als Jozef overlijdt blijft Riet alleen achter met hun hondjes. Hoewel het gemis van haar geliefde Jozef intens is, blijft tot haar 93e jaar nog actief bezig in haar geliefde tuin, en als vrijwilligster op de sjoelochtenden in een nabij gelegen verzorgingstehuis.

In het huis vinden Oscar en Wim de hondenmand naast het bed van Riet. Terwijl Wim Koedijk belt met het asiel waar Mini na het overlijden van Riet is opgevangen doet Oscar op zolder een wel heel opmerkelijke vondst waar zelf de politie aan te pas moet komen!

Jos de Wever is op 87- jarige leeftijd gestorven en liet een groot deel van haar erfenis na aan KIKA. Ze was al een tijdje ziek, maar wilde zo lang mogelijk thuis blijven, in het huis waar ze 87 jaar geleden geboren werd als 2e kind in een echt Amsterdams gezin. Vader werkte bij een bank en moeder bleef thuis en zorgde voor de 2 kinderen. Het was een liefdevol gezin waar menselijke waarden als rechtvaardigheid, betrouwbaarheid en iets betekenen voor een ander hoog in het vaandel stonden. Dat waren geen holle frasen, zo bewijst het feit dat vader tijdens de oorlog zijn mannetje stond in het verzet. Ook voor Jos is het vanzelfsprekend dat je niet alleen voor jezelf leeft.

De opgroeiende Jos blijkt een slimme meid, en haar vader stuurt haar naar de Kweekschool. Een hele goede zet want Jos groeit uit tot een uitstekende, liefdevolle en geliefde juf die haar hele loopbaan met veel passie en inzet voor de klas staat. Op vrijdagmiddag, als de schoolpoort sluit, vertrekt juf Jos naar de Vinkenveense plassen. Daar kwam ze als klein kind al met haar ouders, en daar heeft ze haar boot. Dit is de plek waar ze zich vrij voelt en vrienden ontvangt. Haar boot was belangrijk voor haar, hoewel ze er niet veel mee het water op ging. Ze gebruikte hem voornamelijk als zonnedek.

Jos vond het belangrijk om er goed uit te zien. Dat uit zich ook in haar kleding. Als Oscar Balkenende, erfenisafwikkelaar van beroep, na haar overlijden de boot bezoekt, vindt hij zakken vol met eigenzinnige en kleurige kleren. Die maakte ze zelf, van stoffen die ze kocht op de Dappermarkt in Amsterdam. Hoewel het niet de meest kostbare stoffen waren, maakte Jos er op kundige wijze echte designerstukken van, waarvoor ze altijd veel complimenten kreeg.

Op de Dappermarkt weet iedereen nog steeds wie ze is, want ze kwam er vaak. De laatste jaren zijn de speciale markt-uitjes een belangrijk moment in de week voor Jos. Ze deed dat altijd samen met haar goede vriend en ex- collega Daisy Sansaar. Zoals de zelf kinderloze Jos vroeger de kinderen in haar klasjes bemoederde, deed ze nu hetzelfde met Daisy. ´Als we ons wekelijkse uitstapje over de Dappermarkt deden gaf ze me altijd een beetje ´zakgeld´ waar ik dan wat voor mocht kopen´, aldus Daisy, die zijn goede vriendin erg mist.

Het geld dat Jos de Wever nalaat aan KiKa zal bij de stichting goed gebruikt worden aan onderzoek dat zich specifiek richt op nieuwe en betere behandelmethodes van kinderen met kanker.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Communicatie MAX : 035 6775409 of  035 6775260 of via e-mail: communicatie@omroepmax.nl.

Voor vragen over de goede doelen kunt u contact opnemen met:

KNGF Geleidehonden:
Monique Velten
T: 020-4969333
M: 06-11300200

Leger des Heils:
Margreet Kramer
T: 036 - 539 8113
M: 06 - 42 707 479

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren:
Niels Dorland
T: 088 - 8113261

KiKa Stichting Kinderen Kankervrij:
Rinske Vedder
E: rinske.vedder@kika.nl
M: 06 27 05 19 62