Hilversum,
09
mei
2017
|
16:39
Europe/Amsterdam

Nieuw MAX-programma: Wie Maakt Het Verschil?

Vanaf maandag 12 juni

Vanaf maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni kunt u om 18.45 uur op NPO 2 kijken naar Wie Maakt Het Verschil?. In dit nieuwe MAX-programma gaan Stanley Burleson, Andrea Kruis, Nance Coolen, Inge Ipenburg en Peter Timofeeff vanuit hun persoonlijke betrokkenheid op zoek naar levensreddende oplossingen.

In (iedere aflevering van) Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken.

Aflevering 1: maandag 12 juni om 18.45 uur op NPO 1
Stanley Burleson zet zich al jaren in voor een beter leven voor nierpatiënten. Zijn vader overleed aan de gevolgen van nierfalen, maar dankzij dialyse leefde hij langer en kon zijn laatste wens in vervulling gaan. In de eerste aflevering van Wie Maakt Het Verschil? gaat Stanley op zoek naar de medische revoluties in het nieronderzoek.

Aflevering 2: dinsdag 13 juni om 18.45 uur op NPO 1
Vijf maanden na zijn overlijden stapt Andrea Kruis het atelier van haar vader en striptekenaar Jan Kruis binnen. Samen met haar zus bekijkt ze de schetsen die haar vader destijds maakte van leprapatiënten. Geïnspireerd door deze schetsen gaat Andrea naar India, het land met het hoogste aantal lepra-patiënten. Tijdens deze indrukwekkende reis wordt Andrea begeleid door Charles Phaff, de lepra-arts die destijds ook haar vader begeleidde op zijn reis door Mozambique.

Aflevering 3: woensdag 14 juni om 18.45 uur op NPO 1
Poepen, we doen het allemaal. Toch willen we er liever niet over praten. Nance Coolen heeft de ziekte van Crohn en ondervindt iedere dag de gevolgen van dit taboe. Ze doet er alles aan om het haar leven niet te laten beheersen. Nance onderzoekt de invloed van voeding op chronische darmontstekingen en ontdekt hoe je door middel van een poeptransplantatie klachten kunt verminderen. 

Aflevering 4: donderdag 15 juni om 18.45 uur op NPO 1
In de periode dat aids zijn intrede deed in Nederland werd de kennissenkring van Inge Ipenburg in korte tijd zo ongeveer gehalveerd. Een paar vrienden overleden aan de ziekte die toen een doodvonnis betekende. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is aids inmiddels een chronische ziekte geworden waar je niet meer dood aan gaat. Inge Ipenburg zoekt uit waarom vrouwen in Oeganda daar niet van profiteren.

Aflevering 5: vrijdag 16 juni om 18.45 uur op NPO 1
Bijna drie jaar geleden kreeg Peter Timofeeff een beroerte. Van het een op het andere moment raakte hij halfzijdig verlamd en kon hij niet meer praten. Alles moest hij opnieuw leren. Door intensieve revalidatie is hij inmiddels goed hersteld. Maar waarom lukt dat niet bij iedereen? En welke innovaties zijn er voor de patiënt van nu en voor de toekomst?

Wie Maakt Het Verschil? (5 afleveringen)
Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni 2017
Om 18.45 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Nierstichting, Leprastichting, Maag Lever Darmstichting, Aidsfonds en Hersenstichting.

www.facebook.com/MAXdocumentaires| #wiemaakthetverschil |