Hilversum,
13
september
2021
|
13:48
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: vierdelige interviewserie Smoeder van Maria Goos

Vanaf zondag 26 september

De geplande theatertournee van de voorstelling Smoeder met Maria Goos en Marcel Musters is door COVID-19 niet doorgegaan. In plaats daarvan gaat Goos langs bij Marcel Musters, Loes Luca, Meral Polat en Hedy d'Ancona om over diens ouders te praten. Dat is de vierdelige interviewserie Smoeder geworden, die vanaf zondag 26 september om 23.05 uur op NPO 2 wordt uitgezonden. In de eerste aflevering staat Marcel Musters centraal.

Maria Goos’ eigen moeder, die ‘bij ons lukt nooit niks’ als levensmotto had, was in 2004 de inspiratie voor de zeer succesvolle theatervoorstelling Smoeder, die ze met Marcel Musters van theatergroep mugmetdegoudentand maakte. Aanleiding was de dood van Musters' moeder twee jaar daarvoor. Goos’ moeder was in 1985 al gestorven. Omdat beide theatermakers uit Brabant komen, waar het gebruik is om ‘onze moeder’ te verkorten tot ‘smoeder’, werd dat de titel van voorstelling. Goos en Musters hebben er jarenlang mee door het hele land gereisd.

Smoeder is ontstaan uit gesprekken die Goos en Musters met elkaar voerden tijdens etentjes bij het plaatselijke Thaise restaurant. Die gesprekken zijn door Goos verwerkt tot een theaterscript. De opzet van de uiteindelijke voorstelling was simpel; het tafeltje bij de Thai werd verruild voor een tafeltje op het podium. In het bijzijn van publiek haalden Goos en Musters herinneringen op aan hun moeders. En dat werd zo’n succes, dat de voorstelling na vijftien jaar nog steeds op het repertoire staat van mugmetdegoudentand (onder de titel ‘Smoeder vijftien jaar later’). Daarin vertelden Maria en Marcel hetzelfde verhaal als in de voorstelling Smoeder, maar aangevuld met commentaar van hun moeders. Zij hebben hun levens vanaf de eerste voorstelling in 2004 gevolgd en hebben daar wel het één en ander over te zeggen, vanuit het hiernamaals. En nu is het theater verruild voor de huiskamer.

Smoeder is een samenwerking van Omroep MAX met mugmetdegoudentand voor televisie en geproduceerd door CCCP.

Smoeder
Vanaf zondag 26 september
Om 23.05 uur op NPO 2
Presentatie: Maria Goos
MAXVandaag.nl

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #Smoeder