Hilversum,
11
mei
2020
|
12:41
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: The Great British Bake Off seizoen 10

MAX zendt seizoen 10 van The Great British Bake Off uit! Met presentatoren Noel Fielding en Sandi Toksvig en juryleden Paul Hollywood en Prue Leith. De Britse variant van Heel Holland Bakt is vanaf zondag 21 juni wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 1.

De populaire Britse tv-serie is terug met een nieuwe lading amateurbakkers, die elke week racen tegen de klok om een signatuuropdracht, een technische opdracht en een spektakelstuk te creëren. Allemaal proberen ze juryleden Paul Hollywood en Prue Leith te imponeren met hun vaardigheden en creativiteit. Kunnen ze omgaan met de druk? De hartelijke en gevatte presentatoren Noel Fielding en Sandi Toksvig helpen om de druk van de ketel te halen.

Aflevering 1: Taartweek
Als signatuuropdracht moeten de bakkers in tweeënhalf uur een fruittaart bakken in een vorm die ze zelf mogen bepalen, maar er moet heel veel gedroogd fruit in. Bij de technische opdracht van Prue krijgen de bakkers een uur en drie kwartier om zes identieke stukken angelcake te maken, bestaande uit laagjes Génoise-biscuit met daartussen Italiaanse meringuebotercrème en versierd met glazuur. Voor het spektakelstuk hebben de bakkers vier uur de tijd om een verjaardagstaart te maken gebaseerd op een droom uit hun jeugd.

Aflevering 2: Koekweek
Bij de signatuuropdracht van deze week krijgen de bakkers de taak om twaalf versierde chocoladekoekrepen te maken. Als technische opdracht heeft Paul een omstreden baksel gekozen waar zijn vader dol op was: twaalf fig rolls die allemaal identiek van maat en vorm moeten zijn. Voor het spektakelstuk moeten de bakkers een 3D-sculptuur van koek maken.

Aflevering 3: Broodweek
Als signatuuropdracht moeten de bakkers deze week een breekbrood maken. Bij de technische opdracht vraagt Paul de bakkers om acht hamburgerbroodjes te maken met vier vegaburgers om de helft van de broodjes te beleggen. De bakkers hebben voor het spektakelstuk de opdracht gekregen om een selectie artistiek ingesneden broden te maken.

Aflevering 4: Zuivelweek
Paul en Prue hebben besloten dat de bakkers voor de signatuuropdracht van deze week een zuivelcake of zuiveltaart moeten maken. Als technische opdracht wil Prue dat de bakkers een lastig baksel maken dat nog uit de tijd van de Tudors stamt: twaalf Maids of Honours, oftewel bruidsmeisjes. Bij het spektakelstuk krijgen de bakkers van de jury de opdracht om een uitstalling te maken van Indiase zoetigheid op melkbasis, genaamd mishti.

Aflevering 5: De week van de roerige jaren twintig
Bij de signatuuropdracht krijgen de bakkers de taak om vier custardtaarten te maken die rijk versierd moeten worden met een jaren 20-thema. De technische opdracht van de hand van Prue is een lastige: ze moeten van kookdeeg achttien beignets frituren en vullen met frambozenjam, geserveerd met zabaglione. De bakkers hebben een hele kluif aan hun spektakelstukken, ze moeten een cocktailtaart maken met minstens twee lagen en in de taart de tijd van de drooglegging in de Verenigde Staten terug laten komen.

Aflevering 6: Dessertweek
De bakkers moeten deze week bij de signatuuropdracht een gelaagde meringuetaart van minstens drie etages maken, die groot genoeg is om te delen met vrienden. Als technische opdracht geeft Prue de bakkers een bijzonder lastige taak die de nauwkeurigheid van de bakkers zwaar op de proef stelt: zes identiek gelaagde verrines. En bij het spektakelstuk krijgen de bakkers de opdracht om een knaller van een baksel te maken; een feestelijke bombe.

Aflevering 7: Festivalweek
Voor de overgebleven bakkers is het Festivalweek! Eerst trekken de bakkers de wereld over met een signatuuropdracht die zijn inspiratie haalt uit feesten uit de hele wereld. Daarna volgt een Italiaanse, gefrituurde technische opdracht en als afsluiting maken de bakkers een spektakelstuk in de vorm van een spectaculaire Indonesische feesttaart, die de precisie en creativiteit van de bakkers danig op de proef stelt.

Aflevering 8: Deegweek
Het is deegweek en voor de bakkers die nog over zijn betekent dit dat hun kennis van deeg op de proef wordt gesteld. De signatuuropdracht is een hartige versie van een Franse klassieker. Daarna moeten ze een meerlaagse Marokkaanse technische opdracht maken en als afsluiting staat er een torenhoog spektakelstuk op het programma dat veel vraagt van hun kennis van deeg en van hun bouwkundige vaardigheden. Er staat een plek in de halve finale op het spel.

Aflevering 9: Patisserieweek (halve finale)
Het is de halve finale, een uitstekend moment om de patisserievaardigheden van de overgebleven bakkers op de proef te stellen. Voor de signatuuropdracht moeten ze tartelette-bombes maken die perfect zijn afgewerkt. De gelaagde technische opdracht tilt de croquembouche naar een hoger plan en bij het spektakelstuk moeten de bakkers al hun vaardigheden inzetten om een fraai, eetbaar vitrinekastje te maken. Er kunnen maar drie bakkers door naar de finale, wie zullen dat worden?

Aflevering 10: Finale
Het is de finale van The Great British Bake Off. De drie overgebleven bakkers krijgen van Paul en Prue drie opdrachten waarbij ze al hun bakkersvaardigheden uit de kast moeten halen.Bij de klassieke signatuuropdracht laten de bakkers zien of hun chocoladetaart goed genoeg is om te winnen. Bij de technische opdracht moeten de bakkers een soufflé maken die het uiterste vergt van hun bakkunst. En terwijl hun familie zich buiten verzamelt, moeten ze als spektakelstuk een schitterende optische illusie maken met cake, zoete broodjes en koekjes. Deze wedstrijd begon met 13 bakkers, maar na 10 weken kan er maar één uitgeroepen worden tot winnaar van The Great British Bake Off van seizoen 10.

The Great British Bake Off – seizoen 10
Vanaf 21 juni wekelijks om 20.30 uur op NPO 1
Let op: 12 juli geen uitzending ivm aangepaste uitzendschema ihkv NPO Themadag
Presentatie: Noel Fielding en Sandi Toksvig
Jury: Paul Hollywood en Prue Leith

Facebook.com/OmroepMAX | @OmroepMAX