Hilversum,
06
juli
2018
|
10:31
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Professors op Pad - informatie aflevering 1 t/m 6

Vanaf vrijdag 13 juli om 21.15 uur op NPO 2 zendt MAX het nieuwe programma Professors op Pad uit. In dit bijzondere MAX-programma neemt prof. mr. Pieter van Vollenhoven, samen met zijn collega en goede vriend prof. dr. Joop Schaminée, de kijker mee op een boeiende ontdekkingsreis in de prachtige natuur die Nederland te bieden heeft.

Dat natuur en fotografie goed samengaan, laat prof. mr. Pieter van Vollenhoven als enthousiast natuurfotograaf graag zien. In de serie bekijken we de Nederlandse natuur door de lens van de heer Van Vollenhoven. Gedurende een jaar trekken de twee natuurliefhebbers door zes bijzondere Nederlandse natuurgebieden om te observeren, te ervaren en te vertellen. In elk gebied gaan ze met een boswachter op pad.Daar waar de heer Van Vollenhoven meer een voorliefde heeft voor dieren, weet de heer Schaminée ons als botanicus van alles te leren over het landschap, het ontstaan ervan en alle bloemen, bomen en planten.

Aflevering 1: vrijdag 13 juli om 21.15 uur op NPO 2
Deze week gaan de heren naar de Veluwe waar boswachter Laurens Jansen hen meeneemt op pad. Ze gaan op zoek naar de zandoorworm, brengen een bezoekje aan de Schaapskooi op de Hoog Buurlose Heide en gaan naar een ideale uitkijkpost om edelherten te kunnen zien en fotograferen.

Aflevering 2: vrijdag 20 juli om 21.15 uur op NPO 2
Vandaag gaan de heren naar de Pelen waar boswachter Mirjam Wouters ze meeneemt in het hoogveengebied De Mariapeel. Het gebied ademt de geschiedenis uit van de turfwinning. De planten en dieren die hier leven, hebben zich aangepast om in dit ruige gebied te overleven. Mirjam laat zien hoe vroeger turf werd gestoken en legt de functie uit van de kudde van de Nederlandse Landgeit voor het gebied.

Aflevering 3: vrijdag 27 juli om 21.15 uur op NPO 2
In deze aflevering gaan de heren naar de Hollandse Duinen waar ecoloog Harrie van der Hagen ze meeneemt in het duingebied Meijendel bij Wassenaar. De heer Joop Schaminée en Harrie kennen elkaar vanuit hun studie biologie. Het gebied is een oase van rust midden in de drukke randstad, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. We komen meer te weten over het ontstaan en het belang van onze duinen en maken kennis met een bijzondere plant, de Kruisbladgentiaan.

Aflevering 4: vrijdag 3 augustus om 21.15 uur op NPO 2
Deze week gaan de heren naar het grootste Waddeneiland van Nederland, Texel. Hier neemt boswachter Charlotte Biskop de heren mee op pad. Texel is eigenlijk Nederland in het klein, alle Nederlandse landschapstypen zijn hier te vinden. Ze gaan onder andere naar de zandplaat de Razende Bol, waar zowel de gewone als de grijze zeehonden te vinden zijn.

Aflevering 5: vrijdag 10 augustus om 21.15 uur op NPO 2
Vandaag gaan de heren de Biesbosch in, samen met boswachter Thomas van der Es. Een uniek zoetwatergetijdengebied niet ver van de stad. De plek waar water en wind het door mensenhanden gemaakte landschap vormen. Naast het zien van de visarend, gaat het drietal onder andere op beversafari.

Aflevering 6: vrijdag 17 augustus om 21.15 uur op NPO 2
Deze aflevering gaan de heren naar de Drentsche Aa op ontdekkingsreis met boswachter Kees van Son. De Drentsche Aa is een bekenstelsel dat zich kronkelend een weg zoekt door een eeuwenoud, door mensenhanden gevormd, landschap. Kees gaat samen, onder toeziend oog van de heer van Vollenhoven, met de heer Schaminée vissen middenin het Oudemolensche Diep. In een kleine akker horen wij het verhaal van de bijna uitgestroven Roggelelie.

Professors op Pad
Vanaf vrijdag 13 juli
Om 21.15 uur op NPO 2

www.omroepmax.nl